Amenajarile contemporane cunosc abordari inedite, care au la baza reinterpretarea altor stiluri sau influente sub diferite forme. Principalul aspect ramane functionalitatea si estetica rezultata la finalul proiectului respectiv. Am intalnit astazi un apartament a carui amenajare ne-a placut, ea putand fi o sursa de inspiratie pentru toti cei care iubesc amenajarile originale, neconventionale, iesita din tipare.
Aceasta locuinta este situata in Barcelona. Avand 60 de mp si doua dormitoare, apartamentul a fost renovat de catre arhitectii de la Drom Living, ei concentrandu-se pe sporirea luminozitatii si a functionalitatii fiecarei zone din acest spatiu, toate cu un buget rezonabil.
Un spatiu contemporan cu influente industriale, iata cum am putea rezuma stilul amenajarii. O paleta cromatica neutra, calda sporeste luminozitatea in zona de zi formata dintr-un open space care include livingul, bucataria si zona de luat masa. Podeaua intr-o nuanta deschisa de lemn, se asorteaza bine cu restul elementelor create in sprit industrial, cum ar fi suportul pe care se afla televizorul sau cele doua masute de cafea negre de forma geometrica.
Zona de bucatarie este preponderent alba pentru a spori luminozitatea in incapere. Interesant este jumatatea de perete accent din dreptul ferestrei de la bucatarie, zugravit intr-o culoare inchisa, saturata cu tablouri si loc de agatat lucruri specifice zonei. Pentru a marca zona de gatit, s-a optat pentru o pardoseala diferita de cea din living. Este o modalitate de a scoate in evidenta acest sector, de a-l individualiza in cadrul ergonomiei amenajarii. Electrocasnicele negre contrasteaza cu albul mobilierului pentru a sparge monotonia albului. Spatiul pentru dining este conturat si el in spiritul stilului industrial prin cele doua tipuri de scaune alese si a corpului de iluminat care evidentiaza locul atat prin forma cat si culoare. De altfel, portocaliul abajurului este acelasi cu cel al scaunelor, contrastand armonios cu griul celorlalte scaune.
Holul este o zona destul de ingusta si s-a optat pentru punerea lui in valoare in contextul livingului, fiind un soi de continuare a zonei de zi. Trei etajere din care una mai lunga pentru a sustine o oglinda si cateva accesorii discrete compun acest sector de trecere, fiind o idee foarte buna pentru acele apartamente care nu au bine definit holul de la intrare.
Cele doua dormitoare sunt amenajate simplu, minimalist, resimtindu-se aceleasi note industriale prin piesele de mobilier atent alese si prin vopsirea peretilor in nuante de griuri inchise doar pana la jumatatea inaltimii peretilor. Chiar si materialul de pe fetele pernelor decorative ne duc cu gandul la sacii pe care ii gasim in halele de depozitare. Tot decorul se traduce printr-o armonie la nivelul amenajarii, prin tematica stilului industrial care se regaseste sub diverse forme in fiecare incapere a apartamentului.
Sursa foto: planete-deco.fr