Pasiunea pentru arhitectura si design interior ne aduce mereu aproape de oameni speciali, talentati si pasionati. Astazi, Povestea casei v-o prezinta pe Roxana Mitarca, arhitect de lumini, intr-un interviu in care am incercat sa aflam cat mai multe despre iluminat, importanta lui in casele noastre si ultimele tendinte in acest domeniu.

Cum ai ajuns sa creezi corpuri de iluminat?

Corpurile de iluminat reprezinta imbinarea dintre doua laturi ale design-ului dragi mie: iluminat si design de produs. In cadrul amenajarilor interioare mi-am dorit sa folosesc alte materiale decat cele intalnite pe piata comerciala; materiale si forme mai naturale, mai brute. Asa ca m-am apucat sa experimentez si sa le creez personal, de la prima schita pana la executia finala. Imi place foarte mult sa le modelez, insa uneori a fost nevoie si de colaborari.

Cu ce material preferi sa lucrezi (pentru corpurile de iluminat in special) ?

Imi place sa lucrez cu lemn. Am testat si elemente textile, dar si aceastea, imbinate cu lemn atat pentru contrastul de texturi, cat si pentru caldura si sentimentul placut pe care ti-l ofera.

Lemnul este un material care mi-a permis chiar sa ma joc cu el. Prin taierea, prelucrarea, finisarea lui am putut sa creez corpuri de iluminat si sa fiu prezenta in procesul de creatie unde e necesar mai rotunjesti un colt, o muchie, sa retusezi cate ceva pentru ca produsul final sa fie cat mai aproape de ceea ce ti-ai dorit. Corpul de iluminat Stup de exemplu, imbina lemnul de tei cu lana proaspat toarsa. De lana nu m-am ocupat eu, dar impletitura din jurul lemnului, precum si finisarea pieselor de lemn mi-au permis sa controlez in totalitate forma corpului de iluminat, exact asa cum doream sa iasa.

Cat de important este iluminatul intr-o locuinta?

Iluminatul ne influenteaza vietile in mai multe aspecte, nu doar decorativ, ci si bioritmic, functional cat si emotional.

Prima impresie ne este data de elementul estetic, forma si design-ul sau per ansamblu. Apoi insa, cum de altfel este si cel mai importat lucru, ne influenteaza lumina data de acest corp de iluminat. In functie de spatiu si functiune este nevoie de un iluminat diferit. In bucatarie de exemplu, blaturile de lucru trebuie asigurate cu nivelul corespunzator de lumina, pentru a permite desfasurarea actiunilor in siguranta. De asemenea, cititul cartilor de bucate necesita o lumina sanatoasa, iar daca esti mai modern si folosesti o tableta chiar si atunci trebuie evitata orbirea indirecta (lumina care se reflecta in ecran).

In zilele noastre, casa reprezinta pentru unii mai mult decat locul unde te retragi pentru cateva ore, in afara programului de birou. Pentru un freelancer, locuinta reprezinta atat spatiul de locuit cat si biroul sau. Iluminatul unui spatiu de lucru precum un birou este complex. Trebuie luat in considerare atat lucrul la calculator, cat si varianta in care munca presupune mult scris, documente ce trebuie luminate corespunzator. Amplasarea corpurilor de iluminat trebuie sa fie in asa fel incat sa evitam umbrele cat si orbirea, fie ea directa sau indirecta. Alegerea corpului de iluminat trebuie facuta in functie de calitatea luminii. Biroul fiind un spatiu in care petrecem foarte mult timp, lucrand, concentrandu-ne trebuie sa aiba o lumina buna, atat ca intensitate cat si in ceea ce priveste culoarea luminii. O lumina rece trezeste si mentine starea activa, pe cand lumina calda este in general folosita mai mult pentru zonele de relaxare. Ideal ar fi dimineata sa incepem activitatea cu o lumina calda, dupa pranz sa se transforme intr-una mai rece, ca apoi spre seara sa revina la nivelul cald, pentru a ne destinde. Tehnologia de astazi ne ofera toate uneltele necesare.

Cele mai frecvente greseli care se fac intr-o amenajare la capitolul iluminat

Cele mai des intalnite greseli sunt in ceea ce priveste culoarea luminii (rece/calda), dar si a nivelului neadecvat de lumina in diverse spatii nepotrivite acestor solutii. Iata cateva exemple: lumina rece si puternica in camera de zi (destinata activitatilor de relaxare, socializare); corpul de iluminat amplasat in punctul gresit, de unde reflecta in mod obositor in ecranul laptop-ului sau a televizorului; nivelul de lumina insuficient din zona oglinzii in baie (incorect atat pentru barbierit cat si pentru machiat); holuri prea intunecate.

Tendinte si curente in iluminatul locuintelor

In ultima perioada stilul minimal a prins avant si pe meleagurile noastre. Solutiile de iluminat prind forme geometrice, plafonul este jucat fie cu retele de cabluri organizate sau cu corpuri de iluminat speciale. Corpurile apar cu scop mai mult decorativ, precum in lateralele patului, suspendate din plafon, cat timp corpul de iluminat are un design frumos este usor de amplasat.

Solutia cu spoturi in masti de gips carton si scafe drept contur, pretutindeni in casa nu mai este atat de dorita . Acesta lucru ii bucura pe arhitectii de interior, insa parerea mea este ca nu trebuie mers in extrema. Masca de plafon permite o multitudine de solutii de iluminat, linii luminoase, spot-uri unde este necesar, intr-un mod curat ca executie, fara cabluri vizibile.

Ce spune o lampa/ aplica despre posesorul ei

In functie de caracteristicile corpului de iluminat putem intelege daca posesorul este atras de design sau de solutia iluminatului intr-un spatiu anume. Am colaborat cu persoane care imi spuneau culoarea si forma preferata in ceea ce privea corpul de iluminat, dar si clienti care si-au dorit  un anumit perete scos in evidenta sau un anumit traseu, fara sa se concentreze pe forma estetica a piesei de iluminat. De asemenea am intalnit si persoane care si-au dorit un birou “bine luminat, asa cum trebuie”, pentru ca ei acolo isi petrec toata ziua fiind locul unde isi desfasoara activitatea.

Dupa ce sa te uiti cand alegi un corp de iluminat

Corpul de iluminat trebuie ales in functie de spatiul in care va fi utilizat: daca este in baie trebuie sa reziste umezelii, daca este in dormitor trebuie sa aibe o lumina relaxanta, daca este in camera de lucru trebuie sa ofere o atmosfera activa, prielnica lucrului. De asemenea trebuie privit si aspectul estetic, cum se incadreaza in amenajarea interioara.

Ce te inspira – care este muza ta

Inspiratia o gasesc in forma spatiului si in caracterul clientului. Fiecare individ este diferit si cere altceva, iar spatiul in care trebuie aplicata solutia este, de asemenea, diferit.

Un designer preferat

Sunt multi cei pe care ii apreciez. Printre ei as enumera pe Filippo Cannata, Rogier van der Heide, Peter Barnes care au creat spectacole de lumina fie in cadrul diverselor evenimente cat si in ceea ce priveste partea arhitecturala. Iluminatul arhitectural cat si cel de interior pot pune in evidenta aspecte ale cladirilor care nu sunt vizibile pe timpul zilei. Lumina poate schimba radical aspectul unei cladiri.

Mottoul tau artistic

A good design is a design that brings up a memory (un design bun este acela care trezeste o amintire).

Ne plac lucrurile in care ne regasim, fiecare experienta noua o procesam prin intermediul celor deja traite. De multe ori suntem atrasi de lucruri care ne trezesc o amintire draga, scaunul bunicii, o jucarie preferata. Sunt anumite forme si texturi pe care le corelam cu momentele fericite. Design-ul trebuie sa ne ajute in activitatile zilnice, sa fie util dar si sa ne placa.

Alege din peste 50.000 de produse de mobilier si decoratiuni!
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!