Daca sunteti la inceputurile gradinaritului, e bine sa stiti ca anumite plante se dezvolta mai bine in jurul altor plante. Desi poate nu ati luat niciodata in considerare acest aspect, va oferim astazi cateva trucuri despre asocieri de legume pentru o gradina mereu infloritoare si mai ales roditoare.
Fasolea si mazarea nu ar trebui sa fie plantate langa ceapa, praz sau usturoi intrucat acestea din urma impiedica fixarea azotului in radacinile acestor plante cu boabe. Nici cu ardeii, grasi sau iuti nu prea se inteleg bine.
Brocolli-ul si conopida nu iubesc ardei si dovleceii si nici rosiile sau capsunele. Spanacul nu face casa buna cu sfecla rosie, asa ca plantati-le in zone diferite ale gradinii.
Desi rosiile sunt delicioase impreuna cu castravetii intr-o salata de vara, in gradina cele doua tipuri de legume nu prea se iubesc. Astfel ca plantati-le departe unele de celelalte. Desi par asemanatoare, castravetele si dovlecelul nu sunt prieteni, deci evitati sa-i cultivati impreuna.
Mararul e necesar sa fie plantat cat mai departe de morcovi. Acelasi lucru e valabil si pentru menta.
Pentru o cultura de floarea soarelui, va recomandam o distanta de minim 30 de centimetri de orice fel de legume. Floarea soarelui emite o toxina prin radacina sa care inhiba dezvoltarea plantelor in jurul ei; in acelasi timp, absoarbe multi nutrienti din sol, acesta fiind un motiv pentru care legumele nu ar putea creste in preajma ei.
Photo by Wendy Wei