Avantajele pompelor de caldura

Pompa de caldura este un dispozitiv care transporta caldura de la sursa catre un radiator folosind temperatura acumulata in interiorul solului. De regula procesul declansat de aceasta pompa poate fi inversat, in sensul ca pompa poate transporta atat aer cald cat si rece. Dupa acest sistem functioneaza si pompele care se gasesc printre elementele componente al frigiderelor, congelatoarelor si aparatelor de aer conditionat.

Deschide Galeria

Pompa de caldura extrage energia din mediul natural – solul, aerul inconjurator sau apa din panza freatica, energie cu potential inepuizabil. Este important sa stiti pompa de cladura nu poate face aceste transferuri fara un lucru mecanic, mai exact instalatia trebuie sa utilizeze o anumita cantitatte de energie electrica pentru a realiza transferul de caldura intre cele doua medii.

Pompele de caldura sunt produse relativ noi pe piata din Romania dar sunt foarte cunoscute in tarile Scandinave, unde nevoia de incalzire a locuintelor i-a facut pe oameni sa incerce sa se adapteze vremurilor nostre in care resursele naturale au devenit foarte importante.

Avantajele pompei de caldura

  • Unul dintre beneficiile acestui sistem de incalzire este ca asigura independenta fata de combustibili (gazosi, solizi sau lichizi);
  • Furnizeaza aceeasi cantitate de caldura ca si centralele pe gaze sau curent electric dar cu cheltuieli mult mai mici legate de consum;
  • Aceste tipuri de pompele pot furniza caldura necesara in incinte iarna si aerul rece pentru conditionare pe timpul verii;
  • Nu produce noxe, deseuri rezultate in urma arderii – cum ar fi cenusa, si nu prezinta pericol de explozie;
  • Pompele de caldura pot fi instalate atat pentru locuinte normale cat si pentru vile, blocuri de apartamente, spitale, localuri publice sau sedii ale firmelor.
  • Proprietarii de case care au instalat un sistem de incalzire bazat pe pompa de caldura pot avea ierni mai confortabile decat celialti. Caldura emanata de o centrala pe gaze, spre exemplu, are o umiditate scazuta, pe cand pompa de caldura degaja o temperatura cu un nivel de umiditate normal.

Etapele pentru montarea unei pompe de caldura

  • Calculul termic al cladirii care se face de catre un inginer specialist este primul pas pentru montarea unei pompe de caldura. Acest specialist stabileste coeficientul global de izolare termica al cladirii iar in functie de necesarul termic al casei se dimensioneaza si pompa de caldura.
  • Apoi se trece la operatia de foraj, acestea se fac conform unor directive europene care au in vedere protejarea mediului.
  • Dupa efectuarea forajelor se introduc in pamant captatoarele de caldura. Prin acest sistem inchis, format din tevi din polietilena, circula un antigelul care face legatura cu pompa. Energia preluata din pamant este transmisa agentului de racire. Agentul termic, prin vaporizare, se transforma in gaz care este absorbit de compresor. Acesta este comprimat iar in urma acestui proces temperatura gazului creste la 70 – 100 de grade Celsius. Temperatura este preluata de agentul termic prin intermediul condensatorului, folosindu-se apoi pentru incalzirea cladirilor sau pentru a produce apa calda. 
  • Dupa ce se introduc tuburile, putul se acopera cu un material special care are capacitate mare de transmitere a caldurii sau a energiei.

Costurile si intretinerea unei pompe de caldura

  • Pretul unei pompe de caldura porneste 2000 de euro in sus. Timpul de recuperare a investitiei este undeva intre trei si patru ani. Instalarea unui astfel de sistem este destul de rentabila, tinand cont de faptul ca o astfel de investitie are cheltuieli de exploatare minime si functioneaza peste 20 de ani.
  • Daca instalatia este montata corespunzator nu este nevoie de intretinere. La sistemele compacte de generare, apa calda, inainte de aparitia temperaturilor sub zero grade Celsius, se scoate din instalatie. La sistemele complexe ce functioneaza cu antigel, nu este nevoie de golire pe timp de iarna.
  • Investitia pentru instalarea unei asemenea pompe este destul de mare. Pentru o casa de 200 de metri patrati pretul este undeva in jurul sumei de 13.000 – 15.000 de euro plus TVA. In acest pret intra toate lucrarile pornind de la proiectare, foraje, livrare echipament si instalare.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole