Folosirea unui acoperis verde este o tendinta noua din Romania. Este un concept recent aparut la noi, dar cu traditie, in Europa, in special in tarile scandinave.
Ce inseamna acoperis verde?
Acoperisul verde este un acoperis imbracat total sau partial cu vegetatie: iarba, licheni sau alte plante verzi care pot creste cu sau fara interventia omului.
Structura unui astfel de acoperis este diferita si mai complexa decat cea a unuia obisnuit. Un acoperis verde include mai multe straturi, fiecare cu un rol bine determinat, cel mai important fiind hidroizolatia si stratul care nu permite radacinilor plantelor sa distruga celelalte parti din structura.
Avantajele si beneficiile unui acoperis verde
Aspectul estetic se numara printre beneficiile vizibile. In mod clar, un acoperis verde, va fi o noutate pentru comunitatea respectiva si va atrage privirile curiosilor. In plus, pe timpul verii si a zilelor calduroase, plantele de pe acoperis pot racori atmosfera din preajma prin procesul de evaporare. Lumina absorbita de plante va face ca apa retinuta sa fie evaporata. Efectul este amplificat si resimtit la nivelul temperaturii, daca exista mai multe case cu un astfel de acoperis.
Beneficiile pentru mediul inconjurator sunt deloc de ignorat. Acoperisul verde are capacitatea de a pastra o temperatura constanta in interiorul casei, indiferent de anotimp. In plus, este un izolator excelent atat termic cat si fonic, reducand semnificativ cantitatea de energie necesara pentru a raci sau incalzi casa. Ofera in acelasi timp si protectie impotriva incendiilor.
Dar poate unul din cele mai importante efecte pe care le au acoperisurilor verzi este capacitatea de a retine particulele de praf, particulele de metale grele si alte elemente poluante din atmosfera. O parte din noxe sunt filtrate de plante, eliberand oxigen in atmosfera. Cercetari recente arata ca vegetatia poate reduce efectele radiatiei electromagnetice.
Vegetatia plantata pe acoperis retine o parte din cantitatea de apa pluviala, scazand riscul inundatiilor. Prin fotosinteza, o parte din aceasta se reintoarce in atmosfera sprijinind astfel circuitul apei in natura.
Un alt avantaj pentru a folosi un acoperis verde este durabilitatea sa. Avand mai multe straturi, un astfel de acoperis rezista mai mult in timp, prin simplul fapt ca este protejat de fenomenele atmosferice extreme, stratul de vegetatie fiind cel care preia socurile termice, apa si vantul puternic. Privit in ansamblu, acoperisul verde ofera economii pe termen indelungat si o alternativa simpla si eficienta la mediul poluat in care traim.