Balconul si terasa – doua spatii cu potential pentru amenajarile urbane

Timpul petrecut in aer liber ne influenteaza in mod cert starea de bine. In mediul urban, balcoanele si terasele reprezinta principalele legaturi ale spatiului locuibil cu exteriorul. Insa cele doua reprezinta concepte diferite, cu potential diferit. Discutam in cele ce urmeaza cateva diferente dintre un balcon si o terasa.

Deschide Galeria

Balconul reprezinta o platforma cu balustrada pe peretele exterior al unei cladiri care comunica cu interiorul prin una sau mai multe usi. Exista, de asemenea si conceptul de logie, constructie asemanatoare in functie cu un balcon, dar care, din punct de vedere structural, apare ca incorporat in cladire.  Dimensiunea medie a unui balcon este in general de 1,20 metri sau mai mare, pana in 2 metri pentru balcoanele lungi care imprejmuiesc mai multe camere – livingul, dormitorul si chiar bucataria.

Pe de alta parte, terasele sunt suprafete deschise, construite pe un plan mai ridicat, vizibil mai mari ca intindere si care se regasesc de obicei la nivelul parterului sau pe acoperisul unei cladiri sau case.

Diferenta semnificativa dintre cele doua este dimensiunea. In general, balcoanele sunt semnificativ mai mici decat terasele, desi aceasta nu este neaparat o regula. Data fiind marimea redusa, un balcon nu este un spatiu atat de versatil precum o terasa, rolul sau fiind acela de legatura intre spatiul din interior si exteriorul. Cu toate acestea, chiar si un balcon mic poate contribui la spatialitatea unei camere, in primul rand prin gradul de lumina naturala care patrunde in incapere si prin spatiul aditional oferit.

Deseori, balcoanele sunt folosite ca extensii pentru spatiul locuibil. Peretele care separa cele doua zone, poate fi eliminat, creandu-se astfel o camera suplimentara sau doar un spatiu inchis ca o prelungire a livingului. Incaperea astfel rezultata poate fi decorata cu multe plante si amenajata dupa bunul plac. Daca balconul este conectat cu bucataria, atunci acesta poate fi folosit pentru depozitare sau chiar pentru electrocasnice precum masina de spalat vase, plita sau cuptorul.

Pe de alta parte, avand o intindere mult mai generoasa decat un balcon, terasa poate fi folosita in diferite scopuri de divertisment. Poate fi amenajata ca o gradina bogata in plante si arbusti, o adevarata oaza verde in mijlocul orasului. Ba chiar puteti instala si o piscina pentru zilele calduroase.

Sursa foto: pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole