Biserica Celor 100 de Ziduri, o constructie fara precedent

Cand vorbim de spatii neconventionale ne gandim la constructii atipice, la casele lui Gaudi, la monumentalele constructii ale lui Louis I Kahn, la arhitecti controversati care au lasat mostenire generatiilor urmatoare adevarate capodopere arhitecturale si au pus bazele curentelor artistice. Uitandu-ne in urma la perfectiunea acestora, ne intrebam ce poate aduce secolul 21 nou in domeniu. Raspunsurile se afla la tot pasul pentru cei care au ochi sa vada, iar din loc in loc intalnim si puncte focale, repere, construite cu asemenea indemanare si creativitate incat ne tin in loc cu respiratia taiata.


Deschide Galeria

Astazi vorbim despre un astfel de loc, o biserica din Filipine, cunoscuta si sub numele de Biserica Celor 100 de Ziduri (100 Walls Church). Aceasta a fost realizata de studioul de arhitectura CAZA (Carlos Arnaiz Architects) din New York, renumiti pentru proiectele lor indraznete si inedite. In prezent acestia lucreaza la un centru universitar in Costa Rica, un resort in Filipine, o piata in Bogota, Columbia si sunt finalisti in procesul de selectie al biroului de arhitectura si design care va realiza Centrul de Muzica Contemporana din Tai Pei.

Dar sa revenim la minunata constructie a Bisericii Celor 100 de Ziduri. Suprafata acesteia este de aproape 9.000 mp, iar costurile se ridica la 4 milioane de dolari. Toti peretii sunt construiti pe linii paralele, orientati in aceeasi directie, astfel incat, privita dintr-o parte, biserica pare complet opaca, iar privita din cealalta parte, complet transparenta. In orice punct ne-am afla intre aceste doua limite de perspectiva, ansamblul genereaza un joc de opac si de lumina absolut incantator. Acest joc de lumini este cu atat mai spectaculos cu cat arhitectii au optat pentru instalarea unor luminatoare de tip vitraliu, colorate care arunca pe podeaua si pe zidurile bisericii fasii superbe in tonuri care mai de care mai vii.

Intre cele 100 de ziduri veti descoperi gradini scufundate, culuare misterioase, usi maiestuoase si sali spatioase, luminate natural, un labirint de incaperi simbolizand cursul vietii fiecaruia dintre noi cu nenumaratele cai pe care alegem sa pornim. Aceasta monumentala biserica este dovada ca spiritualitatea nu este capturata neaparat in spatii fortificate, cu pereti pictati cu icoane, ci poate transmite aceleasi concepte si oferi acelasi confort vizitatorilor sai si construita atipic, inedit, provocand limitele designului.

Proiect prezentat de Archello.

 

CAZA Cebu Church – 100 Walls – Construction Story – Carlos Arnaiz from CAZA on Vimeo.

Articole noi

Garsoniera luminoasa de 33mp amenjata modern in tonuri pastelate

Aceasta garsoniera mica, de doar 33 de metri patrati,...

Amenajare interioara si recompartimentare apartament modern din Bucuresti

Apartamentul de trei camere dispune de 2 bai, bucatarie...

Inspiratie din natura – amenajare moderna apartament de 138 mp

“Earthly Apartment”, cum a fost denumit de echipa de...

Amenajare moderna cu mult lemn si culori pastelate

Amenajat intr-un stil elegant, modern, in care predomina culorile...

Renovare totala apartament 2 camere in stil scandinav

Aceasta poveste cu iz scandinav incepe prin dorinta bloggerul...