fbpx

Biserica Celor 100 de Ziduri, o constructie fara precedent

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Cand vorbim de spatii neconventionale ne gandim la constructii atipice, la casele lui Gaudi, la monumentalele constructii ale lui Louis I Kahn, la arhitecti controversati care au lasat mostenire generatiilor urmatoare adevarate capodopere arhitecturale si au pus bazele curentelor artistice. Uitandu-ne in urma la perfectiunea acestora, ne intrebam ce poate aduce secolul 21 nou in domeniu. Raspunsurile se afla la tot pasul pentru cei care au ochi sa vada, iar din loc in loc intalnim si puncte focale, repere, construite cu asemenea indemanare si creativitate incat ne tin in loc cu respiratia taiata.

Deschide Galeria

Astazi vorbim despre un astfel de loc, o biserica din Filipine, cunoscuta si sub numele de Biserica Celor 100 de Ziduri (100 Walls Church). Aceasta a fost realizata de studioul de arhitectura CAZA (Carlos Arnaiz Architects) din New York, renumiti pentru proiectele lor indraznete si inedite. In prezent acestia lucreaza la un centru universitar in Costa Rica, un resort in Filipine, o piata in Bogota, Columbia si sunt finalisti in procesul de selectie al biroului de arhitectura si design care va realiza Centrul de Muzica Contemporana din Tai Pei.

Dar sa revenim la minunata constructie a Bisericii Celor 100 de Ziduri. Suprafata acesteia este de aproape 9.000 mp, iar costurile se ridica la 4 milioane de dolari. Toti peretii sunt construiti pe linii paralele, orientati in aceeasi directie, astfel incat, privita dintr-o parte, biserica pare complet opaca, iar privita din cealalta parte, complet transparenta. In orice punct ne-am afla intre aceste doua limite de perspectiva, ansamblul genereaza un joc de opac si de lumina absolut incantator. Acest joc de lumini este cu atat mai spectaculos cu cat arhitectii au optat pentru instalarea unor luminatoare de tip vitraliu, colorate care arunca pe podeaua si pe zidurile bisericii fasii superbe in tonuri care mai de care mai vii.

Intre cele 100 de ziduri veti descoperi gradini scufundate, culuare misterioase, usi maiestuoase si sali spatioase, luminate natural, un labirint de incaperi simbolizand cursul vietii fiecaruia dintre noi cu nenumaratele cai pe care alegem sa pornim. Aceasta monumentala biserica este dovada ca spiritualitatea nu este capturata neaparat in spatii fortificate, cu pereti pictati cu icoane, ci poate transmite aceleasi concepte si oferi acelasi confort vizitatorilor sai si construita atipic, inedit, provocand limitele designului.

Proiect prezentat de Archello.

CAZA Cebu Church – 100 Walls – Construction Story – Carlos Arnaiz from CAZA on Vimeo.

Reclama

Articole noi

Amenajare apartament cu doua camere in stil industrial – Tavan negru si detalii rafinate

Daca pana acum va gandeati ca negrul intr-o amenajare...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Amenajare glam cu influente scandinave pentru un apartament de 3 camere din Constanta

Povestea de astazi este a unui apartament de trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...

Centrală termică pe gaz sau termoșemineu – ce tip de încălzire să alegi?

În ziua de astăzi, alegerea unei soluții de încălzire...