Indiferent de cum ai alege sa definesti o bucatarie frumoasa, un lucru este sigur; toate bucatariile care ne plac si ne atrag au o trasatura in comun: luminozitatea. Orice bucatarie cu lumina naturala iti va transmite o stare de bine si ii va eclipsa macar o parte din acele lucruri care nu ne plac.
Chiar daca spatiul bucatariei tale nu primeste atat de multa lumina naturala pe cat ti-ai dori, exista trucuri pe care le poti folosi pentru a spori luminozitatea acestei incaperi din casa ta.
Oglinzile si sticla reflecta lumina deci incearca sa introduci sub o forma sau alta aceste materiale in bucataria ta. Iti spuneam intr-un articol anterior (pe care il poti citi aici) despre noi tendinte in amenajarea unei bucatarii, referindu-ma la panoul de sticla colorata. In locul frontului din faianta, poti opta pentru un astfel de panou si schimba astfel aspectul amenajarii. Exista fie variante colorate sau foarte putin colorate, translucide sau transparente, in functie de preferintele tale.
O alta metoda prin care sporesti luminozitatea este aceea a unui perete intreg sau doar a unei usi din sticla securizata. Daca peretele este comun cu cel al livingului, poti crea astfel un efect de plan deschis intre cele functiuni, iar mirosurile neplacute din bucatarie nu vor ajunge in celelalte camere.
O parte din dulapurile in care iti vei depozita lucrurile specifice bucatariei, pot sa fie cu usi din sticla si cu rama din lemn sau metalica.
Albul este un fundal perfect pentru orice camera, inclusiv pentru bucatarie. Albul reflecta lumina si iti confera un sentiment de aerisit si de spatialitate atat de necesar mai ales intr-un spatiu mic, cum sunt de obicei bucatariile. Poti alege ca mobilierul sa fie alb in totalitate, cu un finisaj lucios sau ca frontul dintre dulapuri sa fie acoperita cu faianta alba de tip Metro. Ce mai poti face in plus? Zugraveste peretii cu o vopsea speciala, numita epoxidica care are acest efect de lucios.
In cazul in care ai ales albul ca predominant in bucatarie, mizeaza pe o nuanta de lemn natur pentru pardoseala, in tonuri mai pamantii, fie ca alegi parchet sau gresie. Vei echilibra putin cromatica si amenajarea.
Si alegerea blatului de lucru iti poate transforma bucataria intr-un spatiu mai luminos si mai placut. Desi este poate mai costisitor, un blat din granit sau cuart in nuante mai deschise poate fi o alegere castigatoare si durabila (vezi aici articolul despre materiale pentru blatul de lucru).
Orice detaliu conteaza intr-o bucatarie care nu primeste prea multa lumina naturala. Ca de exemplu, electrocasnicele. Alege modele cu aspect de otel inoxidabil, cum ar fi frigiderul sau cuptorul pentru a obtine o parte din acest efect de stralucire care impreuna cu cele mentionate mai sus te ajuta sa transformi bucataria intr-un spatiu mai luminos si mai spatios.