Cactusii – informatii utile despre amplasarea corecta

In functie de locul disponibil, pe pervaz sau langa geam, in vase suspendate, poate fi crescut aproape orice cactus. Pentru aceasta, e nevoie de o serie de conditii.

Deschide Galeria

Razele solare directe.  Impotriva razelor solare prea puternice se poate utiliza plasa de tantari. Aceasta lasa sa patrunda doar o lumina difuza, care este mai putin daunatoare plantelor. Acelasi efect, il are acoperirea plantelor cu o tesatura subtire de muselina sau matase care le protejeaza de razele solare directe.

Aerul cald si uscat. De obicei, in casa caloriferele sunt montate sub pervazul ferestrelor. Aerul cald si uscat este directionat spre plante. Aceasta reprezinta o problema pentru plante. In mediul natural, in desert, temperatura in timpul noptii scade mult, astfel incat, noaptea cactusii au nevoie de racoare. Incalzirea constanta a spatiului poate deranja plantele sau poate fi chiar daunatoare. Mutarea repetata a cactusilor pe timpul noptii intr-un loc cu temperatura redusa poate fi o rezolvare. In schimb putem imbunatati umiditatea camerei prin asezarea pe calorifer a unui vas cu apa.

Pe timpul verii, avem o multitudine de posibilitati de a alege locul de amplasare a cactusilor. Aerul curat, umiditatea mai ridicata din balcon, de pe terasa sau gradina sunt preferate de orice planta.

Regula de baza de ingrijire este valabila si in exterior: razele directe ale soarelui sunt daunatoare pentru majoritatea cactusilor. Datorita insolatiei puternice, plantele se pot arde. In cazul in care detinem o gradina, cactusii se pot amplasa in locuri umbrite la umbra copacilor sau a plantelor mai inalte. Pe balcon sau pe terasa pot oferi umbra plantele din ghivece mai mari.

Cactusii pot fi asezati in functie de spatiul si conditiile existente. Se pot alege cactusi pentru camera de zi, bucatarie sau baie. Trebuie doar sa avem grija ca aceste plante iubitoare de lumina sa fie asezate pe pervaz sau in apropierea ferestrei pentru a beneficia de cat mai multa lumina. In camera de zi se pun speciile mai putin pretentioase. In bucatarie si in baie insa, adica in spatiile cu mai mult abur si deci cu umiditate ridicata se vor alege specii care suporta sau care necesita astfel de conditii.

Cactusii nu ar trebui sa fie asezati in general in imediata apropiere a sobelor, burlanelor sau in vecinatatea frigiderului; in baie, nu ar trebui langa instalatiile de apa, bazine si cazi sau chiuvete; in general nu in apropierea caloriferelor, boilerelor, cazanelor, usilor si ferestrelor. 

Articol publicat in cartea Cactusii, cultivare si ingrijire, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole