Camera copiilor – modele de amenajare in functie de varsta

Pentru un copil, camera lui este mai mult decat un dormitor. Este un intreg univers, locul unde se joaca, unde isi face temele, unde isi invita prietenii si unde exploreaza latura creativa.

Deschide Galeria

In calitate de parinti, e bine sa stiti ca de-a lungul timpului, camera copilului va suferi transformari pe masura ce el va creste. Preferintele lui se schimba odata cu varsta, de aceea si abordarea pentru amenajarea incaperii va cunoaste si ea modificari. De aceea, atunci cand planuiti sa decorati o astfel de camera tineti cont de 3 factori cheie: divertisment, dezvoltarea si pragmatism.

Tinand cont de varsta copilului, camera va cunoaste transformarile specifice varstei. Bebelusii depind intregal de parintii lor, de aceea, o astfel de camera trebuie sa ramana practica si cu un decor minimalist care sa nu incarce atmosfera inutil si care sa le ofere siguranta pe viitor cand vor invata sa faca primii pasi.

Camera de joaca poate fi una si aceeasi cu dormitorul copilului sau poate fi separata, ca o continuare a livingului, unde parintele sa il poata supraveghea indeaproape pe copil. Ideal ar fi ca o astfel de camera sa fie vesela si sa il inspire pe copil. Fiti creativi cu culorile si decorul per ansamblu. Fototapet cu motive inspirate din povesti sau din desene animate, un perete cu vopsea de tabla scolara pe care el sa poata scrie si desena, mobilier cu forme amuzante, iata doar cateva idei potrivite pentru amenajarea unei astfel de camere.

Pentru a folosi spatiul intr-un mod cat mai eficient, luati in calcul, piesele multifunctionale care sa sprijine decorul per ansamblu. Etajere, rafturi suspendate, cutii colorate pentru stocarea jucariilor, o masuta pentru colorat sau pernute confortabile pentru statul pe podea. Organizarea este pretioasa intr-un astfel de spatiu, asa ca alege inteligent toate suporturile pentru creioane, carioci, carti, jucarii mici si mari.

Atunci cand dormitorul este si camera de joaca, integrarea elementelor trebuie gandita bine in avans. Astfel, e bine sa alegeti mobilier neutru care sa poata fi folosit pe o perioada mai mare de timp, indiferent de varsta copilului. Paturile supraetajate sunt o solutie practica pentru frati, in special. Pentru un singur copil, patul poate varia in functie de preferintele lui. Pentru fetite, puteti alege modele inspirate din povesti cu printese, iar pentru baieti, patul tip masina este o alegere care va fi pe placul lor. Insa, pe masura ce copiii cresc si nevoile lor se schimba, e bine sa ii implicati si pe ei in procesul de amenajare a propriei camere. Intrebati-i ce preferinte au, ce culori le plac si ce modele de tapet sau de covoras si-ar dori. Daca locuiesti la casa sau spatiul din apartament iti permite, poti instala fie un perete de catarat sau chiar un leagan.

Ia aminte pentru viitoarea amenajare a camerei copiilor sau copilului tau – imaginatia, creativitatea si mai ales culorile sunt cele care te vor ghida spre alegerile potrivite. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole