Cand povestile prind viata – Castelul de lut Valea Zanelor din Sibiu

Castelul de lut este despre o poveste care prinde contur cu fiecare zi. Este povestea lui Razvan si a familiei sale care isi vede visul implinit pas cu pas.

Deschide Galeria

La Porumbacu de Sus, situat la 35 de km de Sibiu, Razvan a cumparat in anul 2006 un teren intins, cu deschidere spre rau. Voia sa isi construiasca acolo o pensiune cum nu se mai vazuse pana atunci. Pe atunci nu stia exact cum va fi, dar dorinta exista si nu i-a dat pace pana in martie 2014 cand a si inceput efectiv lucrarile la ceea ce urma sa fie Castelul de lut Valea Zanelor.

Numele acestui loc ne duce cu gandul la un spatiu magic; de fapt, inspiratia pentru acest proiect a venit de la fiul sau, Sebastian, in varsta de 7 ani: “cand ai un copil, prin el si tu devii un mic copil, iti retraiesti copilaria”. M-au inspirat povestile pe care i le citeam lui Sebi, si in special casa piticilor din basmul Albei ca zapada.”

Initial s-a gandit ca ar putea folosi busteni pentru constructia casei, insa case din lemn la munte s-au mai tot vazut. Ceea ce visa Razvan cu casuta lui din padure, cu pereti rotunjiti, parea complicat de transpus in realitate. A schimbat 4 arhitecti pana a gasit-o pe Ileana Mavrodin, o arhitecta din Timisoara care a inteles foarte bine ce isi dorea el pentru pensiunea ce voia sa o ridice. Ea a fost cea care i-a sugerat o casa din cob, si cea “care a reusit sa puna in opera ceea ce imi doream, practic ea a creat proiectul in sine”. De aici si numele – Castelul de lut. “Ileana este axata pe case de lut, la randul ei avand propria casuta la Sasca Montana, in Timisoara, una din primele 10 casute din lume din cob (un material, un amestec obtinut din argila, nisip, balast, paie si apa care dupa ce se intareste devine foarte tare, aproape ca betonul)”, completeaza Razvan.

Terenul pe care se afla ridicat Castelul de lut are aproximativ 8000 de metri patrati, iar suprafata construita este de 320 metri patrati, pensiunea fiind structurata astfel: 10 camere, din care 4 apartamente cu scara interioara si 6 camere duble, fiecare din ele cu intrare separata, Astfel, vor putea fi gazduiti in jur de 30-33 de turisti.

Ceea ce iese in evidenta la aceasta constructie este acoperisul din sindrila din lemn, “pentru a se integra armonios in peisajul montan al muntilor ce strajuiesc zona”. “Am intampinat si dificultati; stii meseriasii nostri sunt obisnuiti sa bata sindrila pe drept, iar aici eu voiam sa fie stramba. Au invatat cum sa lucreze stramb” rade Razvan. Si tamplaria este toata realizata din lemn, usile fiind create pe comanda la un atelier de tamplarie din Sibiu.  

Momentan este finalizata doar partea de exterior, interiorul fiind inca in lucru. “Si pentru interior ne dorim sa realizam lucruri spectaculoase; lucrez cu designerul Mihai Caraghiaur si cu artisti si mesteri locali. Totul va fi lucrat manual. Fiecare camera va fi diferita si va avea o tematica proprie. Vom construi si un restaurant care va fi separat de pensiune, si tot ce va pot spune este ca si aceea va fi o constructie speciala, cu acoperis verde. Vom servi hrana cat mai naturala, de la producatori locali pentru ca experienta turistilor sa fie una cat mai deosebita” concluzioneaza Razvan.

Planul lui este ca in primavara, in apropierea sarbatorilor de Paste sa deschida macar o parte din pensiune pentru a intampina primii turisti. Investitia de pana acum se ridica la 220.000 de euro, bani din sursa proprie, insa Razvan nu se grabeste. Vrea ca toate lucrurile sa iasa asa cum isi doreste, fara a face compromisuri. Ii dorim mult succes si vom urmari cu nerabdare fiecare etapa finalizata. 

Sursa foto: Facebook/Castelul de lut Valea Zanelor

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole