Cand un semineu devine piesa centrala a unei amenajari

Cand spui semineu, inevitabil te gandesti la relaxare, la un camin primitor si la seri de iarna petrecute in fata focului domol. Intr-adevar, acest accesoriu are capacitatea de a imbogati o amenajare de interior, de a-i oferi o distinctie si un caracter autentic.

Deschide Galeria

Indiferent de stilul amenajarii pe care ti-l doresti sa-l conturezi, trebuie sa stii ca exista un model de semineu pe care sa-l poti integra armonios in conceptul creat. Semineul nu este destinat doar amenajarilor rustice, a caselor si cabanelor de munte, ci si caselor urbane precum si apartamentelor, modelele versatile din prezent oferindu-ne o gama pe care sa o exploram in voie pana la gasirea celui potrivit.

Conceptul de semineu intr-o amenajare nu s-a demodat niciodata, ci doar s-a transformat spre a veni in intampinarea cerintelor si nevoilor contemporane. Este important insa, sa realizam o delimitare a acestora in functie de spatiul in care il vom introduce.

Semineele pe baza de combustibili fosili

Acest tip de semineu este cel clasic, care functioneaza cu lemn, gaz sau carbune. Are nevoie de o instalatie speciala pentru aerisire, un cos de fum, si lucrari de ingrijire prin curatari periodice. Tinand cont de aceste specific, acest tip de semineu este aproape imposibil de folosit in cazul unui apartament de bloc. Mentionam ca instalatia de aerisire poate fi ascunsa in perete sau vizibila, urmand linia designului respectivei amenajari.

Semineele pe baza de combustibili ecologici

Semineele pe baza de combustibili ecologici sau bioetanol pot fi integrate fara probleme in apartamente. Bioetanolul arde fara a degaja fum, cenusa sau miros. Din arderea lui rezulta vapori de apa si dioxid de carbon in cantitati comparabile cu cele produse de respiratia umana, deci inofensive pentru mediul unui apartament.

Aceste tipuri de seminee moderne nu necesita nicio instalatie de aerisire, de aceea pot fi montate oriunde in interiorul locuintei sau chiar in exterior, pe balcon, terasa sau curte.

Sugestii de amenajare

Decorativ vorbind, semineul poate fi piesa centrala a unei amenajari. Bineinteles conteaza aici si dimensiunea si forma. Amenajarea unui intreg living poate fi construita pornind de la un semineu, restul elementelor fiind aduse ulterior in functie de pozitionarea lui.

Se poate adopta o amenajare simetrica cu piese de mobilier de o parte si cealalta a semineului. Zona de conversatie, de exemplu, poate fi conturata in jurul semineului, cu 2 sofale asezate simetric sau o canapea si 2 fotolii.

Un semineu este cu siguranta o piesa care atrage privirea. De aceea, il putem scoate in evidenta prin finisaje sau design. Un semineu clasic va cuprinde caramida, piatra sau lemn, pe cand intr-o amenajare contemporana se poate opta pentru un semineu cu bioetanol cu un finisaj din piatra naturala si focar placat cu caramida refractara integrat simetric intr-o biblioteca. Exista si modelele suspendate din tavan sau modele proiectate sa deserveasca simultan 2 camere, in general pentru camerele in plan deschis.

Culorile, materialele si texturile vor personaliza intr-un mod unic orice semineu, care, la randul lui va imbogati estetic locuinta. Speram sa te inspire si pe tine modelele propuse in galeria de mai sus.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole