Caramida sau BCA – ce alegem pentru constructia casei

Caramida sau BCA este intrebarea cel mai des auzita inainte de inceperea construirii unei case. Intr-o proportie ridicata, caramida este materialul predominant, dar si BCA-ul a cunoscut in ultimii anii o crestere semnificativa. Insa dilema ramane: care este materialul potrivit pentru viitoarea casa?

Deschide Galeria

Caramida ramane unul din cele mai indragite materiale cu care alegem sa ne construim locuinta. Nici nu e de mirare, tinand cont de caracteristicile si avantajele sale. Realizata din materiale naturale, nu favorizeaza aparitia mucegaiului. Insa, una din caracteristicile cele mai importante ale zidurilor din caramida este capacitatea de a prelua o parte din greutatea constructiei. In termeni de specialitate, aceasta caracteristica se numeste proprietate portanta. Astfel, se reduce consumul de beton si otel folosit pentru structura de rezistenta.

BCA-ul, prescurtare de la beton celular autoclavizat, este fabricat din praf de calcar, nisip, apa si diferiti aditivi care ajuta la formarea golurilor de aer din interior. Este mai usor decat caramida si se poate folosi atat la zidurile exterioare, cat si la cele interioare. Spre deosebire de o casa construita din caramida, cea din BCA va avea nevoie de un grad sporit de armare. Profesionistii recomanda ca in cazul utilizarii BCA-ului, structura de rezistenta sa fie realizata cu cadre din beton armat sau elemente metalice.

Datorita absorbtiei reduse de apa, zidurile din BCA au o rezistenta ridicata la cicluri succesive de inghet-dezghet. De asemenea, este usor de utilizat, usor de taiat si poate fi pus pe orice latura. De aceea, o constructie cu BCA-uri se va realiza mai rapid decat una cu caramida.

Fiind un material termoizolant foarte bun, nu mai este necesara o utilizare suplimentara de materiale. Pentru o casa din caramida ar putea fi necesara o termoizolatie suplimentara.

Ambele materiale permit peretilor sa respire, creand astfel o ventilatie naturala a camerelor. Prin diminuarea umiditatii din aer va fi evitata aparitia mucegaiului sau a igrasiei.

De asemenea, si caramida si BCA-ul suporta o gama larga de finisaje, atat la interior, cat si la exterior (vezi aici o gama variata). Se poate aplica orice fel de vopsea, tapet, gips carton sau chiar lambriuri de lemn.

Avantaje si dezavantaje vom regasi in ambele parti. Fiecare proiect in sine este diferit, de aceea inainte de a incepe constructia, consultati-va cu arhitectul si constructorul luand in calcul toate detaliile proiectului pentru a face alegerea optima.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole