Liv-Lib este un complex rezidential, care functioneaza pe energie solara, fiind proiectat pentru a adresa problema densitatii populatiei din Ile-de-France din Paris, contribuind totodata la dezvoltarea unui oras sustenabil. Prezentat de echipa pariziana la Solar Decathlon Europe 2014, proiectul incearca sa faca o zona densa de case individuale care ofera proprietarilor acces usor la o infrastructura ecologica care le indeplineste toate nevoile de zi cu zi. Aceasta minimizeaza consumul de energie si spera sa creasca nivelul de responsabilitate sociala.
Proiectul Liv-Lib este compus din doua elemente: "ax" si "capsule de habitat". Axul are centre de infrastructura urbana energizate solar care contin sisteme tehnologice si ecologice necesare pentru operatiunile casei, precum productie, ventilare, echipament electric, managementul deseurilor, sisteme de apa, circulatie verticala (scari, lifturi). Aceasta infrastructura de hub multifuntional ar fi proprietatate publica, manageriata si finantata de oras sau de dezvoltatori.
Fiecare hub are o serie de porturi capabile sa primeasca o capsula de habitat care este proprietate privata. Aceste casute folosesc panouri translucide facute din PMMA (metacrilat polimetilic) pentru a captura energia solara si pentru a o directiona in celulele solare din ferestre. Chiar daca acest tip de panou fotovoltaic are o performanta de izolatie mai scazuta decat cea a ferestrelor traditionale, acesta permite caselor sa profite de lumina naturala si sa produca energie simultan. Casele Liv-Lib sunt construite din beton, iar peretii interiori sunt acoperiti cu vopsea cu biofilm.
Casele capsule pot fi de diferite marimi si au planuri flexibile care dau mai multa libertate de a organiza spatiul intern si pentru a se adapta nevoilor locatarilor. Capsulele se pot interconecta pentru a face structuri mai mari. Oricare ar fi configuratia acestora, sistemul pastreaza la centru, la comun energia de la panourile fotovoltaice. Faptul ca acestea sunt destul de mici face ca pretul pentru o astfel de casuta sa fie unul redus.