Casa construita din materiale reciclate si deseuri

Poate gunoiul fi folosit pe post de material eco pentru a construi o casa? Aceasta este premisa din spatele proiectului Waste House, care este considerat de cei implicati a fi prima constructie englezeasca permanenta facuta aproape in totalitate din deseuri si materiale reciclate. Construita la Universitatea Brighton in campusul Grand Parade, aceasta casa este un experiment in desfasurare care incearca sa demonstreze ca "nu exista deseuri, ci doar lucruri aflate la locul nepotrivit", in cuvintele organizatorului.

Deschide Galeria

O echipa de 253 de studenti condusi de Directorul de Arhitectura BBM, profesorul universitar Duncan Baker-Brown au petrecut trei luni proiectand si inca 12 luni construind casa care a fost finalizata in luna aprilie a acestui an. In jur de 90% din materialele folosite la construirea structurii sunt deseuri de la diverse locatii de constructie si obiecte de uz casnic.

Acest lucru include 20000 de periute de dinti folosite candva de pasagerii categoria business si clasa intai ale avioanelor, doua tone de blugi, 4000 de carcase de DVD-uri, 2000 de dischete floppy si 2000 de mochete folosite, care au fost integrate in fatada casei.

Scheletul si podelele casei sunt facute din lemn reciclat, iar aceasta are si un perete din pamant batatorit construit din creta si argila compactata. Acesta contine 10 tone de deseuri de creta si 10% argila si ajuta la eficientizarea termica a cladirii datorita grosimii sale de 35 cm.

4000 de casete video VHS au fost folosite la izolatia peretilor si 100 de coli de placaj folosite pentru podele, grinzi, coloane si alte scopuri structurale, in timp ce 500 de camere de biciclete sunt folosite pe post de garnituri pentru ferestre si pentru izolare fonica.

Printre singurele materiale noi care au ajutat la constructia casei sunt ferestrele cu geamuri triple, o membrana pentru fatada care o lasa sa respire si luminatoare de inalta performanta. Exista, de asemenea, si cabluri electrice noi si instalatii sanitare pentru a indeplini standardele moderne de siguranta si sanatate.

Cei care au lucrat la proiect spera ca ceea ce au invatat din construirea Waste House ar putea fi fundatia unui nou fel de arhitectura durabila. O serie de senzori din peretii exteriori ai case vor monitoriza proprietatile izolatiei si vor masura cat de eficiente vor fi aceste materiale diferite. Intre timp, casa va fi folosita pe post de spatiu pentru expozitii si ca studio de design si este deschisa pentru scoli, universitati si grupuri din comunitate care vor sa organizeze evenimente eco si workshop-uri.

Sursa foto: gizmag.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole