Realizarea unui proiect de succes presupune printre altele si integrarea exteriorului in cadrul istoric si urbanistic al zonei respective. Copper House sau Casa din Cupru, proiect semnat de studioul de arhitectura Radu Teaca ne introduce in spatiul Sibiului, un oras cu un preponderent stil medieval si cu o arhitectura datand din perioada Renasterii si a Barocului.
Acoperisul ascutit, proportiile ferestrelor si a spatiului dintre ele sunt o incercare de a reda aspectul gotic, specific arhetipurilor orasului, incadrandu-se in acelasi timp in sit. De aceea, nici alegerea materialului pentru exterior – cuprul – nu este deloc intamplatoare. Folosirea lui atat pentru acoperis cat si pentru fatada ajuta la obtinerea unei imagini sintetice de ansamblu rezumand ideea conceptului minimalist. In plus, arhitectii au mizat pe procesul natural si continuu de oxidare a cuprului dand viata constructiei si intrand in contrast cu simplitatea formei. Pentru coerenta exteriorului, atat gardul cat si poarta au fost realizate din otel oxidat protejate cu lac incolor.
Interiorul casei ne conduce catre un spatiu fluent, impartit in doua zone distincte: cea publica inspre strada, cuprinzand holul si livingul si de-a doua, cea intima orientata spre curtea din spate cuprinzand dormitoarele. Legatura intre cele doua spatii se face intr-un mod interesant printr-un gol care lumineaza interiorul, lumina fiind orientata spre mijlocul compozitiei. Este un soi de atrium, un nucleu al cladirii. Jumatatile de niveluri ofera dinamism constructiei, ambele laturi fiind conectate prin scari. Bucataria si camera cu instalatia home cinema au fost amplasate la demisol. La parter, vom gasi holul cu scarile care duc spre zona de dining, apoi livingul la primul etaj cu scarile aferente zonei de noapte, cea a dormitoarelor.
Pentru a pune in evidenta volumetria spectaculoasa a interiorului, s-a folosit albul, culoare care nu interfereaza cu perceptia spatiului. Urmand linia generala a minimalismului, mobilierul nu abunda, detaliile fiind atent selectate. Fiind desfasurata pe o arie de 375 metri patrati, locuinta se dezvolta pe verticala spre a acapara cat mai multa lumina zenitala punand in valoare formele si contextul arhitectural.