Casa ecologica – alegerea unui stil de viata mai sanatos

In Romania, interesul pentru casele ecologice incepe sa ia proportii. Manati de curiozitate, dar mai ales de reorientarea catre un stil de viata mai sanatos pentru ei si familiile lor, oamenii cauta sa afle cat mai multe detalii despre acestea. Desi construirea caselor sustenabile este simpla si elimina multe din etapele grele ale unei constructii clasice, viitorii proprietari de case, omit din lipsa de informare, aceasta varianta. Iar acest lucru se intampla in contextul in care nu avem inca un filtru de informatie bun referitor la acest subiect, care sa ne redea concret beneficiile unei vieti traite intr-o astfel de casa.

Deschide Galeria

Paradoxal, una din cele mai populare case ecologice, sustenabile create in ultimii ani, a fost conceputa de romani. Si inca de la lansarea acesteia continua sa castige popularitate in randul strainilor, care o „adopta” cu mult entuziasm si pragmatism. Fiind aplaudata deja dincolo de granitele tarii, Soleta zeroEnergy isi doreste sa se alature in timp brandurilor care pun Romania pe harta lumii.

Iata ce ne spun cei din echipa Soleta:

Cand ati pornit acest proiect, casa Soleta?

Prima casa Soleta a fost construita in urma cu 3 ani in scop de cercetare si pentru a face un studiu de piata asupra conceptului. Dupa ce acesta a ajuns in publicatii nationale si internationale, reactiile au aparut imediat. A trezit interesul oamenilor, care au fost receptivi. Ne-am dorit din start sa promovam nu doar un nou model de casa, ci un stil de viata adaptat vremurilor in care traim cu totii. Sustinem protejarea naturii prin sisteme si componente de constructie nepoluante, realizate prin tehnologii sustenabile. Soleta este un raspuns la necesitatile unei societati reorientate catre un stil de viata ecologic, sanatos si responsabil, prin mostenirea lasata societatii.

Cum ati descrie, pe scurt, conceptul Soleta?

Soleta zeroEnergy este un nou concept de locuinta moderna, ecologica, sustenabila dar care  pastreaza aerul unui camin de familie sigur şi de durata. Am lansat de curând o gamă de case Soleta, inspirati fiind de succesul prototipului si de dorinta de a-l îmbunatati constant. Acestea sunt mult mai optimizate, au suprafete vitrate mai mari si au fost gandite pentru diferite necesitati ale societatii: o casa permanenta, o locuinta pentru vacante relaxante dar pot la fel de bine sa fie o cladire de birouri personalizata, o gradinita pentru copiii nostri, o sala de sport. Sa retinem ca am avea costuri mult mai mici raportate la volumul de activitate desfasurata tinand cont de functionalitatea cladirii. Casele Soleta sunt accesibile ca pret, versatile, cu un consum minim de energie, interior luminos, cu un aer sanatos si reprezinta alternative reale ale constructiilor conventionale.

Intalnim tot mai des termenul de casa ecologica. Ati putea explica pentru cititorii nostrii ce inseamna?

Suntem de parere ca ideea de case ecologice este in momentul de fata mult prea general definita. Cand punem eticheta de „casa ecologica” pornim in primul rand de la impactul minim asupra mediului inconjurator al actiunilor noastre in demersul construirii ei si intregul ciclu de viata al casei. Noi tinem cont inca din faza de productie de acest aspect. Lemnul folosit la componentele casei este procurat de la o distanta cat mai mica posibil de locatia viitoarei constructii. Astfel reducem poluarea produsa prin transportarea acestuia. Folosim in proportie de peste 90% materiale naturale la constructia casei. Designul Soletei, cu suprafete vitrate foarte mari, permite ca lumina naturala sa patrundă in casa pe un interval mult mai indelungat ziua, incat consumul de lumina artificiala sa fie minimalizat. Materialele folosite la finisajele casei, vopsele, lacuri, sunt pe baza de apa si nu contin componenti chimici daunatori. Aerul respirat in casa este mult mai sanatos. Ne-am gandit sa reducem consumul de energie prin minimizarea pierderilor si aplicarea măsurilor de economisire a energiei. In acest sens, sa folosim sursele naturale de energie atat de la-ndemana: apa, soarele, vantul. Sa folosim cat mai eficient sursele conventionale de energie şi de preferat, atunci cand cele ecologice nu sunt disponibile.Locuinta sa fie o alegere pe termen lung, care poate fi dezvoltata modular, odata cu nevoile familiei care o locuieste. Practic, poti sa adaugi casei o incapere, o sauna, o piscina, un solar pentru plante, fara ca aceasta constructie realizata ulterior, sa afecteze integritatea casei deja construite.

Cat dureaza constructia unui asemenea tip de casa?

Timpul alocat construirii variaza intre 3 si 5 luni de zile, luand in considerare dimensiunile fiecarui model de casa in parte si numarul de lucrari programate in perioada respectiva.

Care sunt costurile, cu aproximate?

Luam in considerare faptul ca Soleta zeroEnergy este un produs premium, construit in sistem post&beam si care, in comparatie cu produse similare din afara tarii, este mai mult decat accesibil. Pretul pe metru patrat al casei Soleta este de  aproximativ 700 euro. In comparatie, casele occidentale construite dupa sisteme standardizate si respectate sunt vandute – cele mai ietine- la 850 euro/ mp (casele in sistem framing). In Romania, aceleasi case se vand cu 300-400 euro/mp. Asta pentru ca e o diferenta imensa de calitate si nu se respecta normele sistemelor standardizate. Evident, sunt si exceptii pe care le aplaudam. Soleta intra in categoria constructiilor premium (in sistem Post&Beam) care in vest ajung pana la 4000 – 5000 euro/mp. Astfel, inmanate la cheie, gata de locuit, casele Soleta au preturi corecte pentru calitatea livrata. Acestea incep de la 39.000 euro, fara TVA si se ridica pana la 109.000 euro fara TVA, in functie de modelul de casa ales in varianta standard.

Cat de interesati sunt romanii de aceste tipuri de locuinte?

Decizia de a cumpara o casa sau de a te muta intr-una noua, este una care cere timp de gandire si analiza. Ne dorim o investitie pe termen lung si un raport calitate-pret cat mai bun. Romanii sunt receptivi la concept, le place, isi manifesta interesul constant cerandu-ne cat mai multe detalii, insa se opresc de multe ori inainte de a face pasul spre cumparare. Iar aceasta se intampla din cauza lipsei de informare pe piata din Romania despre casele ecologice sau diferite de cele pe care le cunoastem si vedem in mod normal la tot pasul. In acest sens, vom  incerca sa indepartam indecizia oamenilor, construind incredere in produs cu beneficiile unei case prietenoase cu natura. Vom incepe antrenarea responsabilitatii oamenilor fata de natura, prin actiuni simple precum plantarea unei mici paduri pentru fiecare casa cumparata.

De ce asa si nu traditional? Care sunt avantajele?

Atat Soleta One, prototipul, cat si gama de case Soleta Plus, cuprind in designul lor elemente din arhitectura traditionala romaneasca (sindrila facuta manual de mesteri autohtoni, spre exemplu). Duc mai departe trainicia si stabilitatea caselor de odinioara din lemn. Totodata, ne-am dorit o adaptare a casei la nevoile actuale ale noii generatii: o locuinta moderna, design diferit, costuri de intretinere mici, tehnologizata si cel mai important- care sa aiba un mediu interior sanatos (lumina naturala, aer curat). Controlul prin smartphone este usor de realizat chiar si de o persoana mai puţin prietena cu tehnologia si simplifica foarte mult functiile casei (precum controlul temperaturii casei iarna). Avantajele fata de o locuinta clasica din beton si BCA sunt evidente. Rapiditatea cu care se ridica constructia, lipsa unui şantier, izolaţia inteligenta a casei care permite preluarea optima a sistemelor ce folosesc energia regenerabila. Elementele structurale din materiale naturale si produsele din care este construita sunt de cea mai buna calitate si pretul stabilit este unul corect, avand in vedere solutiile ingenioase folosite. Casa se poate extinde foarte usor. Pornind de la un model mai mic ca dimensiuni, putem aduce un aport de spatiu prin adaugarea modulara a unei incaperi, fara a strica partea estetica a casei. Si nu in ultimul rand, lucram responsabil fata de natura, inca din faza de productie.

Cum vedeti viitorul in Romania in materie de urbanism?

Tendinta actuala este de a face alegeri comode si la-ndemana: ne orientam spre un apartament intr-un complex rezidential care ne preda la cheie o locuinta aparent aliniata la niste criterii decente de trai. Consideram ca avem prea putin timp la dispozitie pentru o cautare mai amanuntita. Aici, vrem sa usuram procesul de luare al deciziei si propunem ca alternativa reala un model de casa ce se poate ridica in cateva saptamani, are deja o personalitate aparte ce o face diferita si este de departe ceea ce avem nevoie in timpurile in care traim. O casa Soleta este un camin construit tinand cont de comoditatea si stabilitatea locuintelor clasice in care am crescut, adaptata la un stil de viata sanatos spre care tindem, a carei intretinere te costa mult mai putin si nu se abate nici de la nevoile noastre tehnologice care ne fac viata mai simpla.

Daca ne-am dori acum sa ne construim o casa, care ar fi primul sfat pe care ni l-ati da?

Alegerea unei case este ca un angajament pe termen lung. Iti doresti sa iei decizia cea mai buna in urma careia sa ai cat mai multe beneficii. Vrei sa fie sanatoasa si stabila, practica, frumoasa si altfel decat ce vezi in vecinatate. Sa te coste putin intretinerea ei, insa fara a face rabat de la calitate si tendintele moderne. O casa care va trece testul timpului si va fi în viitor caminul copiilor si nepotilor tai. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole