Casa in care camerele se rotesc

Specialistii de la Nextoffice (Iran) au dezvoltat un concept unic – o casa ale carei camere se rotesc. Constructia isi modifica pozitia in functie de momentele zilei sau de anotimp. 

Deschide Galeria

Cu alte cuvinte, casa Sharifi-ha se transforma dintr-o cladire cu deschideri minime, pe timpul iernii, intr-una cu terasa si ferestre largi, pe parcursul verii. De asemenea, cu un singur buton, orientarea camerelor se modifica in functie de activitatile de pe timpul zilei.

Dispusa pe sapte etaje, cladirea este formata din patru parti principale: primul corp fix, spatiul gol, conectat de al doilea corp fix si cele trei incaperi rotative. Cand partea mobila este inchisa, cladirea este luminata in interior prin spatiul gol dintre corpurile fixe.

Subsolul si parterul sunt prevazute cu o parcare, piscina si zona de fitness. Primele doua etaje sunt destinate activitatilor comune – bucatarie, zona de relaxare, iar restul etajelor sunt pentru dormitoare, bai si alte incaperi private. Cele trei camere rotative sunt pentru birouri, servirea mesei sau alte activitati recreative.  

Datorita acestei schimbari constante a pozitiei, proprietarii au mereu posibilitatea de a avea diferite stadii de lumina si scenarii ale anotimpurilor. Utilitatea acestui concept este deja notata pentru viitoarele proiecte de design.

Arhitectii au aplicat in proiectarea cladirii aceeasi tehnica folosita in constructia scenelor de teatru rotative. O mare provocare a fost conceperea balustradelor mobile si a mecanismului de intoarcere a camerelor.
Constructia a fost realizata pe parcursul a trei ani, pe o suprafata de 1400 metri patrati si a fost premiata in cadrul Festivalului Mondial de Arhitectura.

Sursa Foto:  nextoffice.ir

Vezi mai multe imagini in galerie.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole