Acasa la Liana si Sorin – o amenajare cu accente retro

Ne-am bucurat mult cand Liana ne-a scris acest mesaj pe Povestea casei: “mi-ar placea sa va povestesc despre proiectul casei noastre decorata si, in parte, mesterita de catre noi, eu impreuna cu iubitul meu.” Doar vazand prima fotografie si ne-a cucerit pe loc. Iata, in cele ce urmeaza o amenajare curajoasa, surprinzatoare, colorata, realizata cu mult suflet si pasiune.

Deschide Galeria

Daca va asteptati la o amenajare tipica, pregatiti-va pentru o surpriza. Apartamentul de 52 metri patrati debordeaza de originalitate, fiind un crampei din personalitatea Lianei si a lui Sorin, doi oameni frumosi si creativi. Fiecare obiect din aceasta locuinta are o poveste si fiecare a fost ales cu atentie pentru a compune un stil original, cu influente retro, pastrand, in acelasi timp, un aer contemporan.

Liana a studiat Istoria Artelor si iubeste sa caute lucruri la pret redus. De altfel, ea chiar a realizat un intreg proiect despre acest subiect, numit Aveti si pe roz. Si la nivelul amenajarii propriei locuinte a urmat aceeasi linie, cautand mereu sa imbine utilul cu placutul. Urmand pas cu pas decorul din fiecare incapere, descoperim adevarate comori uitate de timp prin anticariate sau magazine de antichitati carora cei doi le-au dat o noua viata in casa lor de poveste. Un aspect important este ca amenajarea apartamentului s-a ridicat la suma de 4000 de euro, luand in calcul obiectele si mobilierul achizitionat, inclusiv mana de lucru a mesterilor.

Zona de zi cuprinde livingul si bucataria – doua spatii emblematice pentru aceasta amenajare reunite intr-o dispunere de tip open space. Ne aflam intr-un spatiu ca o incursiune in anii 1950 cand Charles Eames crea scaunul iconic ce avea sa decoreze mii de locuinte decenii la rand sau a frigiderelor vintage specifice aceleasi perioade.

Pentru ca nu a gasit o canapea “si frumoasa si cum nu are toata lumea si comoda si la un pret decent”, Liana a hotarat sa nu mai ia deloc canapea. Cel putin deocamdata. Asa ca a optat pentru 2 scaune si nu orice scaune: vorbim despre un Eames original, galben pe care a dat 400 de euro si un scaun metalic de la Retroactiv. Amenajarea penduleaza intre stilul ei si stilul lui. Galbenul delicat si luminos al scaunului versus metalicul, masculinul dulapului se impletesc armonios in decor. Si apropo de dulap, Liana ne marturiseste ca acesta a facut un drum lung pana a ajuns in casa lor: “ne duceam la un botez la Sibiu, dar am facut un ocol pe la Brasov, stiind ca acolo e un targ de vechituri. Si acolo am gasit dulapul metalic pe care l-am transportat cu noi pana la Sibiu si apoi pana la Bucuresti intr-o masina nu foarte spatioasa.” In acelasi registru industrial se incadreaza si masuta de cafea, o lada militara de la magazinul Kaki, careia i-au fost montate niste roti pentru a fi manevrata mai usor. Decorul este animat cu un dulap tip fiset rosu si o harta veche care se integreaza de minune in acest decor original. Am remarcat si radioul vechi (care inca merge), el apartinand lui Sorin.

Bucataria este de departe preferata noastra. In aceleasi note retro, acest spatiu ne aminteste de vremurile copilariei prin accesoriile care definesc aceasta zona. Un astfel de exemplu sunt literele de pe perete (care provin de pe o cladire veche). 

Mobila, si ea cu un aer usor vintage, chiuveta, bateria si accesoriile pentru dulapuri sunt de la Ikea, iar cuptorul si plita marca Whirlpool, luate de la Flanco, in perioada de reduceri. Frigiderul, intr-o nuanta electrica este de la Gorenje, cumparat online (tot pentru a beneficia de un pret mai mic decat cel din magazine). De la inceput, Liana stia ce fel de faianta va folosi, un model alb dreptunghiular pe care l-a gasit la Bricostore. Placile de gresie sunt de fapt placi decorative din ciment pictate manual, fiind achizitionate de la Manolo Manufaktura.

Si nu putem trece cu vederea cantarul vechi, cosul de alimentara si sticlele cu acelasi aer vintage, la care Liana tine foarte mult si un inedit corp de iluminat realizat din becuri retro de la Hornbach infasurate pe un bat (adus dintr-o excursie tocmai de la Cazanele Dunarii).

Foto: Avetisiperoz

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole