Cât de utile și de eficiente sunt cabinele și containerele modulare pe șantiere?

Atunci când ne gândim la un șantier de construcții primele lucruri care ne-ar veni în minte ar fi constructorii, utilajele și materialele de construcție însă configurația unui astfel de spatiu este ceva mai complexă decât ne-am gândi. Aceasta diferă desigur și de la un tip de șantier la altul însă că în cadrul oricărui proiect există o ierarhie în conducere precum și un program de sarcini cât mai bine pus la punct. Este nevoie astfel și de un sediu temporar care să se afla incinta șantierului iar pentru o eficienta cât mai mare, de mulți ani se optează pentru construcțiile modulare, care pot fi după finalizarea lucrărilor mutate cu ușurință în altă locație și apoi reutilizate când va fi din nou nevoie.

Există în primul rând o serie de condiții pe care un container modular sau o cabina modulara trebuie să le ofere astfel încât eficienta sarcinilor de lucru să fie atinsă. În cele mai multe cazuri aceste tipuri de spații sunt destinate persoanelor care se ocupă de documentație sau proiectare și planificare, fiind nevoie de diverse echipamente precum calculatoare, imprimante  și sisteme de comunicare, printre altele. Avem nevoie deci că acestea să poată fi conectate la rețeaua electrica ușor și rapid.

Ca și alte tipuri de construcții, aceste containere sunt realizate din materiale prefabricate. Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, în loc de a folosi metodele clasice, cu cărămidă sau BCA-uri, și diverse sisteme de rezistență la colțuri și la tavan, se folosesc placi realizate din materiale care asigura atât protecție fonică și termică cât și rezistenta la condiții meteo și alte intemperii. Acestea sunt construite astfel încât să aibă direct mărimea unui perete și pot include atât cai de acces sau ferestre cât și locații pentru legarea la diverse utilizați și nu numai. Îmbinarea lor se face ușor, prin sisteme special gândite în acest fel.

Așadar, dacă până acum vă întrebați cum pot fi ridicate unele hale, depozite sau chiar supermarketuri aproape peste noapte, ați găsit răspunsul: materialele prefabricate. În plus, și costul acestora este mult mai mic decât al materialelor de construcții clasice. Nu mai necesită structuri de rezistentă adânc băgate în pământ și nici fundații realizate în același fel. Prin modul de realizare, se amplasează direct pe sol și pot fi date în folosință imediat. Iar o data cu finalizarea lucrărilor pe șantierele pe care acestea sunt utilizate, se pot reloca la fel de ușor. Datorită dimensiunilor compacte și bine definite, sunt transportate ușor pe străzi fără a încurca traficul.

Cabinele modulare, după cum le spune și numele, sunt utilizate în general că posturi de paza și astfel, și ele se găsesc în cele mai multe șantiere dar și în cadrul multor companii și instituții. Acestea, în funcție de necesitați, pot fi realizate din anumite materiale, care să le asigure de exemplu o rezistenta crescuta, așa cum este cazul cabinelor utilizate în sectorul militar. Atât pereții cât și geamurile sau ușile sunt antiglonț. Acest lucru înseamnă și că sunt mai grele dar și mai scumpe, preturile materialelor din care sunt realizate fiind în primul rând mai mare.

Prin faptul că multe șantiere și spații de pază funcționează și pe timp de iarnă sau în zilele în care vremea nu este chiar atât de bună, este nevoie că acestea să ofere și condițiile de confort necesare sau cel puțin suficiente. Acolo unde în interior avem echipamente electrice sau diverse sisteme precum birouri, este bine că acestea să fie cât mai bine izolate și dacă folosim în interior sisteme de climatizare sau încălzire, acestea să fie cât mai eficiente în a încălzi spațiul.

Există și la noi în țară producători de astfel de sisteme modulare, precum cabine-containere.ro, specializați pe diverse sectoare de activitate. Aceștia pot veni astfel cu soluții complete și eficiente în ceea ce privește containerele sau cabinele modulare pe care le oferă. Însă cel mai important aspect este acela de a respectă și standardele impuse de diverse instituții și entități, precum certificări UE sau NATO în cazul cabinelor de pază militare sau cele utilizate în sectorul medical. Nu lipsesc desigur nici certificările de tip ISO, care atestă calitate și eficiența acestora. Fără acestea, unele firme nici măcar nu ar dori să cumpere astfel de soluții, fiind oarecum și o formalitate dar și o dorință de a fi în perfectă legalitate.

Vorbind despre șantiere, importante sunt de altfel și spațiile sanitare, precum toalete, băi sau dușuri, constituite desigur tot din containere modulare. În cazul acestora cele mai importante sunt facilitățile de legare la apă curentă și electricitate. În schimb, elemente precum corpuri de iluminat, sisteme de climatizate, toatele, chiuvete sau dușuri sunt deja instalate și rămân așa indiferent dacă o astfel de cabină să fi mutată într-o altă locație sau nu.

Cu toate cele mai sus menționate, un alt avantaj în a alege construcții modulare pentru un șantier, indiferent de mărime și de perioada de lucru, este acela că se economisește timp, cabinele fiind rapid aduse la fata locului, amplasate direct pe sol și puse direct în folosință, legarea la energie electrică sau apă curentă având o durată de doar câteva ore. Acestea oferă și posibilitatea de modificare, foarte ușor. Adăugând alături de un container un alt container, se poate crea între acestea o cale de acces. Datorită acestor posibilități, aceste tipuri de containere modulare sunt din ce în ce mai utilizate și pentru locuințe sau spații de birouri.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole