Va propunem un test. La urmatoarea intalnire cu prietenii intrebati-i care sunt problemele cu care se confrunta ei in casa, in materie de design interior. Va garantam ca raspunsul tuturor va fi: spatiile prea mici. Nu avem loc de depozitare, nu avem loc pentru mobile pe care ne-o dorim, nu avem loc pentru dining, totul pare inghesuit si sufocant.
Din nefericire, spatiul costa, dar, daca nu ne putem permite sa achizitionam o locuinta mai mare, in loc sa ne plangem de problemele pe care lipsa acestuia le genereaza, mai bine incercam sa le rezolvam cu investitii minime pentru a putea ajunge la gradul de confort dorit, chiar daca numarul metrilor patrati stagneaza.
Una dintre incaperile cele mai problematice este baia. Grupurile sanitare din apartamentele de doua camere sau din garsoniere sunt meschin de retranse. Daca nu veti stoca inteligent si daca nu alegeti culorile si finisajele corecte, veti contribui si dumneavoastra la restrangerea acestui spatiu deja infim.
Iata cateva idei simple pe care sa le luati in calcul atunci cand va decideti sa amenajati sau reamenajati baia pentru a crea iluzia de spatiu mai deschis. Depozitati pe vertical mai mult decat pe orizontala si depozitati dupa utilitate, nun dupa tipurile produselor. Opriti la indemana produsele pe care le folositi zilnic, iar restul fie le scoateti de tot din baie, fie le depozitati pe rafturi mai inalte. Fiindca tot vorbeam de rafturi, va recomandam sa renuntati la dulapuri si sa montati direct rafturi in perete.
Construiti-va un cos de rufe in forma unei masti de chiuveta si economisiti spatiul pe care poate in mod normal nu il folositi daca aveti o chiuveta cu picior. Prosoapele pot fi agatate pe usa pentru a nu mai ocupa loc pe raft, iar cosmeticele ar trebui sa stea toate pe masuta de toaleta din dormitor, nu pe polita de la oglinda. Montati un suport metalic mobil pe marginea cazii pentru gel de dus si sampoane si asa mai eliberati un raft la care fie renuntati fie il folositi pentru altceva.
Fiti sinceri: tineti produsele de curatenie pentru casa in baie, nu-i asa? Incercati mai degraba o solutie inteligenta de depozitare care se poate monta pe masca de chiuveta din bucatarie, sau poate intr-o debara, sau pe balcon, unde de altfel este si recomandat sa le pastrati. Dincolo de spatiul inutil pe care il ocupa in baie, aceste produse sunt toxice si nu este indicat sa le pastrati in spatii inchise cu putina aerisire. Folositi becuri cu lumina alba pentru ca acestea inunda incaperea si o fac sa para mai spatioasa, inlocuiti oglinda standard cu una cat mai mare si renuntati la perdeaua de dus.
Daca reamenajati complet si schimbati si finisajele atunci alegeti culori deschise pentru gresie si faianta. Un contrast puternic intre pardoseala si perete nu ajuta. Mergeti pe alb complet sau tonuri de beige sau piersica si alegeti placi mate. Daca va place ideea, puteti opta pentru un dus turcesc cu scurgerea in pardoseala si renuntati astfel la pereti despartitori sau la alte constructii inutile.
Articol publicat in editia din 22.10.2014 a Ghidului Casei.