fbpx

Ce este o casa pasiva

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

Casa pasiva este acel tip de casa care ofera o temperatura interioara confortabila atat vara cat si iarna, care au un consum redus de energie dar fara a avea o sursa conventionala de incalzire. Aceste case sunt eficiente din punct de vedere energetic iar caracteristica principala consta in reducerea la minimum a consumului de energie si o independenta energetica aproape completa.

Deschide Galeria

Intr-o asemenea casa nu este nevoie de sisteme traditionale de incalzire, aer conditionat sau alimentare cu apa. Incalzirea locuintei se face cu ajutorul caldurii emanate de persoanele care traiesc in ea, de aparatele din casa si din alte surse de energie alternative. Apa calda se obtine de la instalatii de energie regenerabila, cum ar fi pompe de caldura, panouri solare si instalatii termale.

Principalele lucruri la casa pasiva sunt: o constructie buna a cladirii, nu trebuie sa aiba fisuri sau gauri in pereti, forma cladirii sa fie compacta, de asemenea mai necesita o izolatie impecabila si niste ferestre superioare din punct de vedere tehnologic.

De asemenea, la o casa pasiva foarte important este recuperatorul sau sistemul de ventilare pentru recuperarea caldurii, care furnizeaza aer proaspat cu o pierdere minima de caldura. Acesta este practic "plamanul"casei. Aerul trebuie sa circule prin cel putin doua spatii libere ale casei. Se recomanda ca acoperisul sa fie inclinat pentru a ajuta ventilarea naturala a cladirii. Usile trebuie sa fie mai inalte pentru a nu impiedica circulatia aerului cald.

Pe langa structura si sistemul de ventilatie conteaza enorm si consumul de electricitate. Panourile solare montate pe acoperis rezolva o parte din necesarul de electricitate, indiferent de anotimp. Un sistem electric cu senzori ajuta mult, asta inseamna ca la iesirea din camera lumina se stinge automat.

Alt detaliu care ajuta la economisirea de energie este orientarea casei. Trebuie sa aiba ferestrele orientate spre directia de est-sud-vest pentru a capta cat mai mult din lumina si caldura soarelui. Trebuie evitata lasarea ferestrelor deschise pe timpul iernii mai ales, pentru a nu se pierde caldura si a se evita consumurile inutile.

O astfel de casa este cu 15-20% mai scumpa decat una obisnuita, dar performantele sunt de reducere cu circa 85% de economie de energie termica.

Reclama

Articole noi

Imagini Bucatarii

(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...