Ce este o casa pasiva

Casa pasiva este acel tip de casa care ofera o temperatura interioara confortabila atat vara cat si iarna, care au un consum redus de energie dar fara a avea o sursa conventionala de incalzire. Aceste case sunt eficiente din punct de vedere energetic iar caracteristica principala consta in reducerea la minimum a consumului de energie si o independenta energetica aproape completa.

Deschide Galeria

Intr-o asemenea casa nu este nevoie de sisteme traditionale de incalzire, aer conditionat sau alimentare cu apa. Incalzirea locuintei se face cu ajutorul caldurii emanate de persoanele care traiesc in ea, de aparatele din casa si din alte surse de energie alternative. Apa calda se obtine de la instalatii de energie regenerabila, cum ar fi pompe de caldura, panouri solare si instalatii termale.

Principalele lucruri la casa pasiva sunt: o constructie buna a cladirii, nu trebuie sa aiba fisuri sau gauri in pereti, forma cladirii sa fie compacta, de asemenea mai necesita o izolatie impecabila si niste ferestre superioare din punct de vedere tehnologic.

De asemenea, la o casa pasiva foarte important este recuperatorul sau sistemul de ventilare pentru recuperarea caldurii, care furnizeaza aer proaspat cu o pierdere minima de caldura. Acesta este practic "plamanul"casei. Aerul trebuie sa circule prin cel putin doua spatii libere ale casei. Se recomanda ca acoperisul sa fie inclinat pentru a ajuta ventilarea naturala a cladirii. Usile trebuie sa fie mai inalte pentru a nu impiedica circulatia aerului cald.

Pe langa structura si sistemul de ventilatie conteaza enorm si consumul de electricitate. Panourile solare montate pe acoperis rezolva o parte din necesarul de electricitate, indiferent de anotimp. Un sistem electric cu senzori ajuta mult, asta inseamna ca la iesirea din camera lumina se stinge automat.

Alt detaliu care ajuta la economisirea de energie este orientarea casei. Trebuie sa aiba ferestrele orientate spre directia de est-sud-vest pentru a capta cat mai mult din lumina si caldura soarelui. Trebuie evitata lasarea ferestrelor deschise pe timpul iernii mai ales, pentru a nu se pierde caldura si a se evita consumurile inutile.

O astfel de casa este cu 15-20% mai scumpa decat una obisnuita, dar performantele sunt de reducere cu circa 85% de economie de energie termica.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole