Ce este pneumatica si cum actioneaza diferite scule pneumatice

Pneumatica este stiinta care foloseste ca tehnologie aerul comprimat sau aer comprimat sub presiune (sau un gaz similar, cum este azotul) pentru a transmite forta si energie anumitor unelte sau scule pneumatice folosite in diferite aplicatii caznice si industriale.

Deschide Galeria

Prin urmare, un burghiu pneumatic sau un ciocan pneumatic poate distruge trotuarul cu o dalta metalica care este pompata de sus in jos de catre un aer comprimat si alimentat printr-un furtun pentru aer.

In acelasi sens, o masina de vopsit foloseste aer comprimat pentru ca rezultatul sa fie uniform, iar vopseaua sa fie aplicata in conditii optime pe caroseria unei masini. In anumite cazuri si in functie de aplicabilitate, legile pneumaticii sunt similare cu cele ale hidraulicii.

Hidraulic vs. Pneumatic – Apa vs. Gaz

Diferenta consta in faptul ca in cazul hidraulicii este folosita apa (sau un alt lichid) pentru a transmite forta si energia (precum in cazul unui buldozer sau a unei macarale).

Ambele sunt exemple de putere, doar ca in cazul hidraulicii uneltele, masinariile sau echipamentele utilizeaza lichide, iar in cazul celor pneumatice este utilizat aerul sau gazul, in special azotul.

Ce sunt sculele pneumatice?

Diferite scule pneumatice sunt instrumente mecanice alimentate cu aer comprimat. Unele dintre cele mai putin cunoscute scule pneumatice sunt pompa de foraj sau pneumatica, iar printre cele mai comune unelte cu aer comprimat sunt cutitele pneumatice, dispozitive de capsare sau masinile de slefuit, masinile de frezat, ferastraiele si foarfecele.

Tehnologia actuala permite ca acestea sa fie fabricate in dimensiuni din ce mai mici si mai usoare decat in cazul instrumentelor sau uneltelor electrice, deoarece nu necesita incorporarea unui motor de alimentare si actiune electrica.

Cu toate acestea, toate sculele pneumatice necesita un compresor de aer care alimenteaza aerul printr-un furtun de inalta presiune. Puterea pneumatica poate fi foarte avantajoasa pentru unele sisteme, mai ales in imprejurari in care este imposibila utilizarea motoroaselor electrice (atunci cand sunt prezente gaze explozive).

Furtunul si unitatea de alimentare necesare pot fi dificil de utilizat in cazul anumitor aplicatii, in special in spatiile stramte sau in situatii in care zgomotul este un factor importat de tinut sub control.

In cazul utilizarii oricarui echipament, indiferent de natura de alimentare, electrica sau pe baza de aer comprimata, se impune utilizarea echipamentelor de protectie, in special ochelari, si sunt recomandate utilizarea dispozitivelor de blocare pentru atasamente.

Cum actioneaza sculele pneumatice care folosesc compresoare de aer?

In primul rand, compresoarele de aer folosesc unelte pneumatice prin alimentarea lor cu un curent constant de aer sub presiune. Intr-un compresor de aer, aerul de intrare este fortat intr-un volum mai mic si, prin urmare, sub presiune, printr-un dispozitiv actionat prin gaz.

Metodele prin care se realizeaza aceasta presurizare pot varia de la pistoanele utilizate pentru compactarea aerului si pana la rotirea suruburilor elicoidale de deplasare care forteaza aerul intr-un spatiu mai mic.

Aerul sub presiune este alimentat intr-un rezervor de stocare care se conecteaza printr-un furtun la dispozitivele pneumatice. Instrumentul pneumatic are, de asemenea, un mic rezervor de aer, unde stocheaza o cantitate mica de aer sub presiune. Atunci cand este apasat declansatorul sculei utilizate, aceasta elibereaza aerul, alimentand dispozitivul. Pentru a beneficia de mai multe informatii cu privire la gama de produse si scule pneumatice disponibile, contacteaza specialistii Bartrom.ro. Acestia sunt specializati in produse pneumatice destinate utilizarii lor la nivel industrial.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole