„Spatiu, lumina si ordine, iata de ce are nevoie omul ca sa traiasca” (Le Corbusier). Aceasta este ideea care sta la baza conceptului contemporan numit minimalism, potrivit caruia un spatiu aerisit, presarat doar cu lucruri utile si desavarsite estetic, devine o oaza de destindere.
Un interior superfluu capata aceasta dimensiune doar cand totul a fost planuit cu atentie si in detaliu. Mai mult, el va necesita minimum de intretinere si de efort . Aceste principii sunt intalnite in scoala germana de arhitectura si arte aplicate bauhaus, interioarele japoneze si arta shakers-ilor.
In designul minimalist, bruiajul social, avalansa de informatii si presiunea sarcinilor cotidiene sunt considerate suficient de obositoare, astfel ca locuinta devine un punct de reechilibrare psihica si emotionala. Aici trebuie sa se poata odihni o persoana si aici isi poate recalibra simturile, pentru a le antrena in jocurile subtilitatii, cele care dau cu adevarat calitate vietii.
Minimalismul situeaza formele de arta lipsite de functionalitate si confort drept decoratiuni inutile, iar fluiditatea amenajarii face putine concesii in profilarea decorului – cateva carti bune, un obiect de iluminat declarativ, o canapea de calitate.
Perceptia vizuala are capacitatea de a evalua textura unui covor, parfumul unui lemn pretios si senzatia de proaspat pe care o emana o baie curata – toate acestea devin in designul minimalist plus-valori pentru incaperi.
„Simplificand spatiul unui interior, debarasandu-va de tot ceea ce nu va foloseste, va veti simti dintr-o data mai usor. Refuzati tot ceea ce nu functioneaza usor. Cereti unui specialist sa ascunda pana si ultimul fir electric intr-o plinta, sub parchet sau intr-o centura speciala. Schimbati robinetele care nu se inchid cum trebuie, cabina de dus prea ingusta, o clanta nepotrivita – depasiti aceste obstacole care va otravesc viata de zi cu zi”, spune Domique Loreau, autoarea cartii „Arta Simplitatii”.
Calitatea materialelor creeaza ideea de confort permanent. In acest scop scapati de ideile preconcepute care spun ca anumite lucruri sunt destinate doar unor oameni – spre exemplu, o patura de casmir este mai influenta vizual decat oricate alte pleduri. In plus, va arata impecabil pentru multi ani si este mai calduroasa decat orice altceva.
Aceeasi Domique Loreau puncteaza: „La capitolul culori, optati pentru o lume monocroma. Negrul, albul si griul sunt in acelasi timp absenta si fuziunea tuturor culorilor. Aduc un stil de o simplitate extrema, ca si cum tot surplusul a fost distilat”
O incapere goala capata caldura daca este decorata cu materiale organice, pline ca textura – lemn, pluta, piele.
Minimalismul adevarat poate parea la prima vedere mai costisitor – un obiect din lemn pretios este mai scump decat cateva decoratiuni din plastic, totusi, a adopta un stil de viata minimalist, inseamna a trai mai mult.
„Numai creand un mediu conform cu aspiratiile noastre cele mai profunde putem pregati in mod constient legatura care exista intre eul nostru interior si eul exterior. Arhitectii si etnosociologii sunt de parere ca locuinta este cea care se muleaza pe spiritul unui individ”, remarca Loreau, aducand ca argument intreaga filosofie feng shui: „De cinci mii de ani, chinezii practica feng shui, stiinta fluxurilor de energie, in spatiile pe care le ocupa. Ei sunt convinsi ca suntem in permanenta influentati de lumea in care traim si ca ceea ce ne umple zilele, ne afecteaza, ne irita, ne bucura si are un impact continuu asupra noastra, indiferent daca suntem constienti de asta sau nu. Feng shui-ul pune mai intai de toate accentul pe curatenia locului. Daca aspectul este ingrijit, atunci si restul este la fel – mintea e mai limpede, deciziile sunt mai corecte”.
Intrarea in casa trebuie sa fie luminoasa, ceea ce se gaseste la intrare intensifica trecerea spre interior. Aceast mod de gandire acorda o importanta aparte unghiurilor, care se recomanda sa fie imblanzite de plante cu frunze rotunde.
Pentru o atmosfera de indestulare care sa produca recunostinta pentru ceea ce posedam, trebuie sa ne ferim de sentimentul de lipsa – astfel, vasul de fructe trebuie sa fie mereu plin, iar in frigider nu trebuie sa se gaseasca alimente uscate sau vechi. Tineti orice obiect ascutit departe de raza vizuala si nu pastrati nicio planta bolnava sau ofilita.
Lumina nu va fi niciodata uniforma – cea naturala se schimba permanent, umbrind sau evidentiind diferite lucruri in momente distincte, de aceea iluminatul locuintei va fi gandit in acesti parametrii firesti – mai multe surse de lumina, potrivite diverselor situatii – lucru, relaxare etc.
„Mobilele de depozitare ar trebui amplasate in imedita apropiere a functiei corespunzatoare, asfel incat sa reduca numarul de gesturi ale locatarului. De pilda, ar trebui sa existe cel putin cate un dulap pentru produse de curatenie la fiecare etaj al casei, o camara langa bucatarie, un dulap pentru prosoape si lenjerie in baie, un vestiar in apropierea usii de la intrare pentru hainele de purtat afara, pentru genti, umbrele, pantofi, bagajele musafirilor”, se arata in lucrarea lui Loreau.
Cu aceste notiuni,se poate spune ca idealul minimalist este acela in care o locuinta este un loc de vis, amenajat cu un strict necesar foarte calitativ si in care armonia totala este ireprosabila.