Ce lichide sunt permise în bagajul de mână: reguli și restricții

Intenționezi să faci prima călătorie cu avionul și nu știi ce lichide poți lua cu tine în bagajul de mână? În acest articol, îți prezentăm regulile și restricțiile generale, pentru a te putea pregăti de o călătorie lipsită de stres!

Reguli generale privind lichidele în bagajul de mână

Regulile privind ce ai voie în bagajul de mână sunt extrem de importante pentru călătorii, iar cunoașterea acestora poate evita neplăceri și întârzieri la controlul de securitate. Pentru a evita potențialul de a avea lichide interzise în bagajul de mână, este necesar să cunoaștem dimensiunea și capacitatea recipientelor în care putem transporta lichide. Potrivit regulilor, lichidele, gelurile și aerosolii trebuie să fie în recipiente de maximum 100 ml. Toate acestea trebuie să încapă într-o singură pungă de plastic transparentă, cu dimensiunea de aproximativ 20 cm x 20 cm. Aceasta include atât produsele de îngrijire personală, cât și băuturile.

Este necesar să respectăm aceste reguli pentru a facilita procesul de control al securității și pentru a evita eventualele probleme sau întârzieri. Fiecare pasager poate avea doar o singură pungă pentru lichide. Procesul de control al securității implică prezentarea separată a tuturor lichidelor din bagajul de mână la punctul de control.

Este imperios ca pasagerii să fie conștienți de aceste reguli și să pregătească lichidele într-un mod accesibil, pentru a facilita procesul de control. Astfel, se pot evita întârzierile și posibilele probleme la securitate.

Categorii de lichide permise în bagajul de mână

Majoritatea lichidelor, mâncărurilor pentru bebeluși, gelurilor, aerosolilor, cremelor și pastelor sunt permise în bagajul de mână, dar trebuie să fie în recipiente care nu depășesc un volum de 100 ml fiecare. Ele trebuie să fie puse într-o pungă transparentă de plastic cu închidere ermetică, ce nu poate depăși o capacitate totală de un litru. Această regulă se aplică pentru a asigura siguranța în timpul călătoriilor aeriene și pentru a preveni riscul de explozie sau alte incidente.

Produsele cosmetice lichide, cum ar fi fondul de ten, mascara, cremele de față și altele asemenea, sunt permise dacă respectă limita de 100 ml pe recipient.

Produsele de îngrijire personală, cum ar fi șamponul, gelul de duș, pasta de dinți, trebuie să respecte aceeași regulă a celor 100 ml. Aceste restricții au fost implementate pentru a evita situațiile în care lichidele ar putea fi folosite pentru a ascunde substanțe periculoase sau explozive.

Excepții la regulile lichidelor în bagajul de mână

Medicamentele lichide, precum și unele produse pentru copii necesare în timpul zborului, sunt exceptate de la regula privind 100 ml. Este important să ai dovada necesității acestor articole, deoarece personalul de securitate îți poate solicita să prezinți rețetă medicală sau alte documente relevante.

Un alt tip de excepție este pentru lichidele necesare pentru nevoi dietetice speciale, cum ar fi alimentele pentru persoane cu intoleranță la lactoză sau cu alte alergii alimentare. Ele pot fi transportate în bagajul de mână, existând condiția să fie însoțite de o dovadă medicală.

Aceste excepții asigură că persoanele cu tratamente sau diete speciale au acces la medicamentele și alimentele de care au nevoie pentru a-și menține sănătatea și bunăstarea în timpul călătoriei.

Ce se întâmplă dacă încalci regulile?

Dacă un pasager încalcă regulile privind transportul lichidelor în bagajul de mână, acestea vor fi confiscate la controlul de securitate al aeroportului. Acest lucru se întâmplă pentru a asigura siguranța și securitatea tuturor călătorilor. Lichidele confiscate nu vor fi returnate, iar pasagerul nu va fi compensat pentru ele. Este important ca pasagerii să fie conștienți de regulile și restricțiile referitoare la lichidele din bagajul de mână pentru a evita inconveniențele și pierderile financiare.

În funcție de legislația locală sau internațională, pasagerii care încalcă regulile privind lichidele în bagajul de mână pot fi supuși unor amenzi sau sancțiuni. Acestea pot varia de la amenzi până la interzicerea călătoriei cu o anumită companie aeriană. Este important să citești și să respecți regulamentele și restricțiile specifice fiecărei companii aeriene și a fiecărui aeroport pentru a evita astfel de consecințe neplăcute. Încălcarea regulilor privind lichidele în bagajul de mână poate duce și la întârzieri în călătorie. Dacă un pasager este prins cu lichide interzise în bagajul de mână, acesta va fi nevoit să se supună unui control suplimentar, ceea ce poate duce la întârzierea zborului.

Regulile și restricțiile privind lichidele în bagajul de mână au fost implementate de către autoritățile de securitate pentru a asigura siguranța pasagerilor și a echipajului în timpul zborurilor. Este imperios să respectăm aceste reguli pentru a evita întârzieri sau probleme în timpul procesului de securitate. Pentru informații mai detaliate și actualizate, poți consulta site-ul oficial al companiei aeriene sau al aeroportului de plecare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole