Ce materiale sa alegem pentru mobilierul de bucatarie

Discutam astazi despre un subiect complex dar foarte util pentru cei care planuiesc sa renoveze sau sa reamenajeze bucataria. Vorbim despre ce tip de material sa alegeti pentru mobilierul bucatariei. De aceea, am discutat cu arhitectii de interior Irina si Andrei Penciu de la Square2Design pentru a ne ajuta in demersul nostru. Iata ce ne recomanda ei.

Deschide Galeria

Gama de produse si finisaje pentru bucatarii este foarte mare si poate parea coplesitor la inceput. Esential este sa se inceapa proiectarea bucatariei in functie de necesitati. Daca se gateste mai mult (de 4-5 ori pe saptamana) sunt indicate materiale care au o rezistenta sporita la uzura si pete pentru blatul de lucru. De exemplu, piatra sau lemnul sunt mai rezistente decat blatul termorezistent din PAL melaminat. La fel si Corianul sau betonul (pentru bucatarii moderniste). Aceste materiale se pot refinisa dupa un timp spre deosebire de PAL-ul melaminat. Noi recomandam de cele mai multe ori blaturi din Corian pentru ca au rezistenta mare, sunt antibacteriene, se pot face usor orice forme (spre exemplu, chiuveta poate face parte din blat, se poate turna din Corian) iar gama de culori este mult mai variata fata de alte materiale.

Consideram ca dulapurile de sub blat au mai mare importanta si accesibilitate fata de cele suspendate. Si mai mult, cele mai ergonomice sunt cele cu sertare pentru ca ai acces imediat la toate ustensilele din ele. Materialele folosite sunt foarte variate, de la PAL la MDF la placaj sau lemn masiv. Aici depinde foarte mult si de bugetul in care trebuie sa ne incadram.

Materialele acestea se folosesc combinate de cele mai multe ori; poti opta pentru lateralele dulapurilor din PAL, fronturi din MDF vopsit (mat sau lucios, depinde de preferinte) care rezista mai bine la umezeala fata de folia melaminata si un blat de lucru din compozit de piatra (cu rezistenta mare la zgarieturi fata de melamina). Ideal pentru bucatarie este MDF-ul vopsit sau infoliat datorita rezistentei mai mari, poate fi usor prelucrat in forme mai complexe. Datorita versatilitatii MDF-ului, il putem folosi atat pentru un mobilier modern cat si pentru unul clasic.

Legat de combinatii – fronturile mobilierului sunt cele mai expuse si trebuie sa fie din material mai rezistent (MDF vopsit sau infoliat) si lateralele si interiorul pot fi din PAL. Blatul de lucru poate fi din Corian sau piatra naturala. Noi de cele mai multe ori recomandam combinatia de mai sus.

Granitul, din punctul meu de vedere, este un material high-end care merita pus in evidenta intr-o bucatarie mai generoasa. Nu recomandam folosirea lui intr-un apartament de 2 camere, de exemplu. Din acest motiv, Corianul (sau alte materiale compozite, sunt multe optiuni si aici, dar Corianul este cel mai versatil) este recomandat. Este mai usor de prelucrat, mai usor ca greutate, iar paleta de culori disponibila este imensa.

Culorile recomandate de noi, in genere, sunt neutre: alb, bejuri, griuri. Sa ne gandim ca vom realiza o bucatarie care trebuie sa reziste in timp din toate punctele de vedere. Important este sa reprezinte cat mai bine stilul si preferintele beneficiarilor. Daca petrecem mult timp in bucatarie, culorile puternice sunt de evitat pentru fond. Trebuie sa mentionam aici ca fiecare interior trebuie tratat pe “straturi”- pereti si pardoseala, mobilier, drapaje, lumini, decoratiuni; mobilierul de bucatarie ocupa de obicei mare parte din spatiul camerei, de aceea trebuie sa fim cumpatati in alegerea culorii predominante. Fondul poate fi accentuat de culori puternice in cantitati mici prin decoratiuni sau ustensile de bucatarie pe care le putem schimba mai usor decat tot mobilierul.

Legat de masa – nu e o regula sa folosim acelasi material, trebuie doar sa se regaseasca stilistic. Daca avem un loc de mic dejun legat de insula, blatul poate fi din acelasi material ca cel de pe insula. Daca vorbim de un loc de luat masa conventional, masa poate avea aceeasi culoare ca a restului bucatariei. Din nou, se poate accesoriza cu un runner colorat sau place mat-uri colorate. In cazul unei bucatarii albe, scaunele pot fi colorate pentru accent.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole