Ce plante pot creste pe balcon

Cine nu isi doreste sa aiba un balcon impodobit cu plante pe toata perioada verii? Chiar daca balcoanele romanesti nu sunt foarte spatioase, si cei care locuiesc la bloc isi pot amenaja in aceste spatii o mini gradina. Daca va ganditi sa va transformati balconul intr-o mica oaza de verdeata cel mai bine ar fi sa va planificati din timp unele detalii. Vreti sa cultivati plante ornamentale sau plante comestibile? Iata cateva sfaturi legate de aceste tipuri de amenajari:

hortensi mov inflorita in ghiveci
Deschide Galeria

Plantele ornamentale

Cele mai intalnite specii de flori care se pot planta cu usurinta si pe balcon sunt: muscatele, petuniile curgatoare, leandrul, hortensiile, begoniile, panselutele, margaretele sau carciumaresele. Indiferent de speciile pe care le alegeti acestea au nevoie de o ingrijire minima. Trebuie expuse la lumina naturala, plantate in ghivece sau jardiniere, udate regulat si tratete cu diversi fertilizatori.

Tufele de bambus ofera o priveliste incantatoare oriunde sunt amplasate, iar daca vrei sa aduci caminulu tau un pic din cultura Asiei decoreaza-ti balconul cu tufe de bambus. Soiul cu un aspect estetic cel mai placut este Phyllostachys Aurea, este o planta exotica originara din sud-estul Chinei si este cunoscuta sub denumirea de bambus auriu, pentru ca frunzele capata un aspect galbiu atunci cand stau in lumina naturala.

Citeste si 35 de idei pentru amenajarea unui balcon mic

Plantele comestibile

Conceptul de urban farming este abia la inceput la noi in tara, dar incet incet se constata o crestere a celor care doresc sa-si cultive singuri anumite soiuri de plante aromatice, rosii sau ardei. Cele mai intalnite plante aromatice care se pot dezvolta cu usurinta si pe balcon sunt: morcov, oregano, cimbru, busuioc, tarhon, leustean, marar, patrunjel, salata verde si menta.

Citeste si Patrunjelul – cultivare si utilizare

Cei care doresc sa cultive asemenea soiuri de plante comestibile pe balconul apartamentului ar trebui sa tina cont de dimensiunea la care vor ajunge aceste plante la maturitate. De asemenea, sa aiba mereu in vedere modul in care isi amenajaeaza mini-gradina pentru a-i pastra un aspect placut si pentru a le permite sa ingrijeasca corespunzator toate plantele.

Indiferent de tipul de plante pe care le veti alege pentru a va infrumuseta balconul tineri cont ca acestea au nevoie de o ingrijire constanta. Daca vor fi ingrijite bine veti avea atat satisfatia lucrului bine facut cat si satisfactia ca ati creat un spatiu in care va puteti retrage in timpul liber. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole