Ce tip de lemn sa alegi pentru pardoseala

Oricat de mult ne-am indrepta spre utilizarea unor materiale de constructie sau spre finisaje atipice, iesite din banal, trebuie sa recunoastem ca eleganta lemnului este cu greu inlocuita de orice alt tip de suprafata. In timp e in trecut parchetul clasic era castigator cand venea vorba de interioare cu staif, astazi putem alege dintr-o multitudine de tipuri de parchet sau de pardoseli din lemn pentru livingurile si dormitoarele noastre.

Deschide Galeria

Mai mult decat atat, tendintele in materie de design interior duc catre a renunta la gresie si faianta in bucatarie si continua pardoseala cu indrazneala chiar si in bucatarie. In timp ce in living putem preveni uzarea pardoselii cu ajutorul covoarelor, in bucatarie acestea sunt chiar incomode si deloc recomandate pentru un loc atat de tranzitat. Curatenia ar deveni un proces mult prea complicat si frecvent.

Astfel ca producatorii s-au adaptat nevoilor consumatorului si au creat si tipuri de pardoseli din lemn adecvate unor spatii precum bucatariile. Ramane, insa, la latitudinea dumneavoastra sa alegeti care este cel mai bun pentru apartamentul sau casa in care locuiti. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont cand vine vorba de alegerea lemnului potrivit.

Bucataria este un loc supus unui nivel ridicat de umiditate de aceea lemnul trebuie sa fie un lemn tratat special impotriva acesteia, recomandat si daca aveti sistem de incalzire prin pardoseala. In acelasi timp, bucataria este si un loc intens circulat prin urmare ar fi bine sa optati pentru un lemn mai rezistent cum ar fi cel de stejar, nuc sau artar, in defavoarea celui de pin, brad sau molid.

Lemn de esenta tare, rezistent la trafic intens:

–       Nucul brazilian

–       Cires brazilian

–       Stejar rosu

–       Chiparos australian

–       Mahon

Lemnul cu aspect nefinisat este foarte frumos si cu siguranta atrage atentia, insa in bucatarie este bine sa optati pentru placi lungi de lemn, scanduri, netede si fara denivelari de niciun tip pentru ca firmiturile si resturile pot intra in orificii si curatarea podelei devine foarte dificila. De regula un strat de lac va ajuta si el la mentinerea pardoselii netede si usor de intretinut.

Daca tot a venit vorba de intretinere, pardoselile din lemn din bucatarie sunt mai pretentioase decat cele din restul casei, asadar va trebui ca ritualul de ingrijire al acestora sa fie aplicat mai des pentru a preveni patarea sau zgarierea lor.

Daca optati pentru pardoseli din lemn la interiorul bucatariei atunci aveti grija sa nu incarcati decorul prea mult. “Asortati” podeaua cu mobilier de o singura culoare si folositi-va de accente solitare in nuante complementare bejului natural al dusumelei pentru a o pune in valoare.

Articol publicat in editia print din 2 octombrie 2014 a Ghidului Casei.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole