Construirea unei case este o decizie importanta. Cei care au deja o astfel de experienta stiu ca situatia se poate complica la un moment dat. Bunul mers al lucrurilor depinde foarte mult de modul in care este intocmit si pus in aplicare proiectul. Poate fi greu sa organizezi fiecare etapa cum scrie la carte, sa tii cont de recomandarile specialistilor, dorintele celorlalti locuitori, dar si de ale tale in acelasi timp. Insa nu este imposibil. Daca iei in calcul cateva sugestii si nu sari peste pasii importanti pe care ii presupune un astfel de demers, te vei bucura de beneficiile construirii propriei case.
Stabilirea bugetului si a prioritatilor
Primul pas este stabilirea bugetului, si, in functie de acesta, analizarea posibilitatilor. Daca fondurile disponibile nu acopera costul intregului proiect, stabileste prioritatile. Multe persoane sunt tentate sa faca economii substantiale inca de la inceput. Nu se poate spune ca abordarea este una gresita, insa trebuie sa ai in vedere cateva aspecte. Exista etape ale proiectului in care nu vrei sa faci rabat de la calitate sau să intrerupi lucrarile. In primul rand, terenul trebuie sa aiba acces la utilitati. Apa, canalizarea, gazul si energia electrica sunt absolut necesare. Pretul unui teren care nu este conectat la retelele principale va fi mai mic, insa economia facuta nu va compensa bataile de cap si costurile ulterioare. Apoi, este important sa stii ca odata incepute lucrarile, nu este recomandata oprirea acestora decat dupa montarea acoperisului si a tamplariei.
De asemenea, este important ca echipa de lucru care se va ocupa de lucrari sa fie formata din profesionisti. In mod contrar, s-ar putea sa apara probleme inca din primii ani.
Alegerea materialelor
Alegerea materialelor folosite depinde doar de tine. Caramida, lemnul, BCA-ul sau chirpiciul au propriile avantaje si dezavantaje. Aspectele importante, la care trebuie sa fii atent sunt costurile, durabilitatea (garantia oferita de producator), calitatile izolatoare, rezistenta. Unul dintre materialele tot mai apreciate de romani este BCA Ytong, care reprezinta o solutie avantajoasa din mai multe puncte de vedere. Materialul este ecologic, are caracteristici izolatoare deosebite și este economic (atat ca timp de executie, cat si din punct de vedere al costurilor). Totodata este rezistent la cutremure, inundatii si incendii, calitati pe care nu toate materialele le au.
Daca angajezi o firma de constructii, discuta fiecare pas al lucrarilor si cere toate informatiile legate de materialele folosite. Este important sa stii care este compozitia betonului si calitatea fiecarui cui, deoarece o casa este o investitie pe viata.
Atentie la contractele incheiate
Un alt aspect esential este legat de contractele pe care urmeaza sa le inchei cu lucratorii. Fie ca este vorba de o firma de constructii sau de mai multe, pentru diverse lucrari in parte, este foarte important sa acorzi atentie clauzelor contractuale. Cele mai importante detalii sunt durata si data finalizarii lucrarilor, costurile, dar si penalizari in cazul in care calitatea executiei lasa de dorit. Defectele de calitate pot provoca mari neplaceri in timp, de aceea este esential sa fie corectate. Este recomandata perceperea penalizarilor si in cazul in care exista intarzieri. Acestea pot cauza decalaje nedorite din punct de vedere personal, dar pot si afecta bunul mers al etapelor urmatoare ale constructiei.
Daca alegi colaborarea cu o singura firma, ai avantajul de a negocia. Costul total ar putea fi astfel redus cu cateva zeci de procente.
Orientarea casei
Cu siguranta stii ca orientarea cladirii este un aspect esential. In functie de acest detaliu te poti bucura de mai mult soare și, implicit, de mai multa lumina naturala la interior. Specialistii recomanda construirea casei cu fatada principala inspre sud, iar spatele inspre nord. In acest fel dimineata soarele va incalzi si lumina partea de est a cladirii. La pranz si cateva ore dupa-masa va fi sub soare fatada principala. La finalul zilei, va fi luminata de soare fatada vestica. Insa, pentru ca prea mult soare ar putea fi deranjant in lunile caniculare de vara, montarea unor obloane sau jaluzele exterioare la finalul lucrarilor poate fi o buna idee. Pe langă faptul ca acestea pot contribui din punct de vedere estetic la aspectul final al casei, iti vor oferi umbra si intuneric atunci cand ai nevoie.
Construirea unei case inseamna pentru majoritatea oamenilor realizarea unui vis. Pentru a te asigura ca rezultatele sunt conform dorintelor si asteptarilor, nu omite aspectele esentiale. Bugetul, firma de constructii aleasa, contractul, terenul si orientarea casei sunt fara indoiale printre cele mai importante dintre ele.
Sursa foto: Shutterstock