fbpx

Ceaiul – un ritual reinterpretat cu fiecare ceasca

Cele mai citite

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Ceaiul, o bautura atat de apreciata in prezent, era cunoscut inca din antichitate. Legenda spune ca imparatul Chinei, Shen Nong a descoperit-o din intamplare cand intr-un vas cu apa fierbinte au cazut cateva frunze de ceai. Gustand, acestuia i-a placut aroma si din acel moment, consumul de ceai s-a raspandit in intreaga societate, devenind in timp o parte a culturii chineze.

Deschide Galeria

Treptat si alte culturi au cunoscut aceasta bautura. In Japonia, de exemplu, prepararea si servirea ceaiului au fost ridicate la rang de arta prin ceremonia japoneza a ceaiului, un ritual bazat pe simplitate si mai ales prin politetea si delicatetea extrema cu care se desfasurau toate operatiunile. In Anglia, obiceiul ceaiului de la ora 5 ii este atribuit Annei Russell, Ducesa de Bedford, care l-a integrat ca traditie englezeasca in 1841.

Obiceiul servirii ceaiului la noi in tara a fost imprumutat din culturile occidentale (in special din cultura engleza), fiind un obicei care a intrat treptat in cutumele noastre. Mai intai au fost explorate calitatile curative ale ceaiului, iar apoi servit ca bautura in diverse ocazii.

In afara de numeroasele sortimente existente, ritualul ceaiului nu ar fi acelasi fara vasele potrivite. Astfel, au aparut diverse feluri de preparare si pastrare ca o evolutie fireasca a vremurilor in care ceasca si ceainicul au capatat valente decorative de exceptie, ele fiind cu adevarat piese deosebite. De exemplu, in China vesela folosita la ceremonia ceaiului este una aparte, portelanurile apartinand dinastiei Ming fiind extrem de valoroase. In ritualul japonez de servire a ceaiului, toate etapele au un rol binedefinit: de la paleta de gusturi pana la culorile anotimpului care se regasesc in serviciile de ceai folosite. In Anglia, eleganta acestui ritual face timpul sa stea in loc atunci cand ceaiul de la ora 5 este servit alaturi de mici gustari.

Oricare ar fi modul preferat de preparare sau servire, important este ca acest moment sa fie savurat in tihna, el aducand un strop de liniste si pace in tumultul cotidianului.

Reclama

Articole noi

Amenajare moderna casa 156 mp

Atmosfera relaxata, tinereasca din aceasta locuinta unifamiliala din Berceni,...

Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în...

Renovarea unui studio de 38mp cu buget limitat

Un spatiu mic, dar bine impartit functional si finisat...

Aveți un living de dimensiuni reduse? Iată cum îl puteți mobila

Camera de zi este adesea considerată a fi inima...

Amenajare moderna apartament de doua camere din Cluj

O amenajare moderna, in linii minimaliste, cu accente de...