fbpx

Ceaiul – un ritual reinterpretat cu fiecare ceasca

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Un apartament de 3 camere modern si functional pentru o familie cu 2 copii

O amenajare functionala, luminoasa, adaptata nevoilor lor, iata pe...

O reamenajare cu stil pentru o bucatarie de 8 mp – foto inainte si dupa

Proprietarii acestui apartament si-au dorit foarte mult o schimbare...

Ceaiul, o bautura atat de apreciata in prezent, era cunoscut inca din antichitate. Legenda spune ca imparatul Chinei, Shen Nong a descoperit-o din intamplare cand intr-un vas cu apa fierbinte au cazut cateva frunze de ceai. Gustand, acestuia i-a placut aroma si din acel moment, consumul de ceai s-a raspandit in intreaga societate, devenind in timp o parte a culturii chineze.

Deschide Galeria

Treptat si alte culturi au cunoscut aceasta bautura. In Japonia, de exemplu, prepararea si servirea ceaiului au fost ridicate la rang de arta prin ceremonia japoneza a ceaiului, un ritual bazat pe simplitate si mai ales prin politetea si delicatetea extrema cu care se desfasurau toate operatiunile. In Anglia, obiceiul ceaiului de la ora 5 ii este atribuit Annei Russell, Ducesa de Bedford, care l-a integrat ca traditie englezeasca in 1841.

Obiceiul servirii ceaiului la noi in tara a fost imprumutat din culturile occidentale (in special din cultura engleza), fiind un obicei care a intrat treptat in cutumele noastre. Mai intai au fost explorate calitatile curative ale ceaiului, iar apoi servit ca bautura in diverse ocazii.

In afara de numeroasele sortimente existente, ritualul ceaiului nu ar fi acelasi fara vasele potrivite. Astfel, au aparut diverse feluri de preparare si pastrare ca o evolutie fireasca a vremurilor in care ceasca si ceainicul au capatat valente decorative de exceptie, ele fiind cu adevarat piese deosebite. De exemplu, in China vesela folosita la ceremonia ceaiului este una aparte, portelanurile apartinand dinastiei Ming fiind extrem de valoroase. In ritualul japonez de servire a ceaiului, toate etapele au un rol binedefinit: de la paleta de gusturi pana la culorile anotimpului care se regasesc in serviciile de ceai folosite. In Anglia, eleganta acestui ritual face timpul sa stea in loc atunci cand ceaiul de la ora 5 este servit alaturi de mici gustari.

Oricare ar fi modul preferat de preparare sau servire, important este ca acest moment sa fie savurat in tihna, el aducand un strop de liniste si pace in tumultul cotidianului.

Reclama

Articole noi

Vrei sa economisesti bani la factura de energie electrica? Inchide usa frigiderului!

Cel mai mare risipitor de energie electrică din bucătăria...

Cum alegi lenjeria de pat? Materiale și dimensiuni

Alegerea lenjeriei de pat pentru casă este o decizie...

Cum trebuie folosit aerul condiționat pe caniculă?

O atmosferă confortabilă acasă înseamnă să nu setezi aparatul...

Amenajare scenografica in nuante de crem si auriu

Povestea amenajarii acestui apartament de 110 metri patrati din...

Cunoști cele cinci avantaje ale colțarelor?

Astăzi îți vom spune de ce colțarele sunt piesa...