Cele mai frumoase si interesante cladiri din Bucuresti

Bucurestiul este un izvor de inspiratie pentru orice arhitect, tanar sau experimentat, deoarece ofera un amalgam de stiluri, incepand cu mijlocul anilor 1800, pana in perioada comunista.

Deschide Galeria

Desi fiecare stil arhitectural are frumusetea sa, unele cladiri din acest top sunt incluse pentru modul extrem de interesant in care au fost construite, cum ar fi Casa Poporului si Academia Romana.

Stilurile variate prin care au trebuit sa treaca cladirile din Bucuresti si din sudul Romaniei, este datorat si perioadei lungi in care Tara Romaneasca a fost un stat vasal Imperiului Otoman, care nu permitea constructii sau fortificatii din alte materiale in afara lemnului si chirpiciului.

Casa Poporului – Palatul Parlamentului

Aceasta constructie a fost una dintre fixatiile dictatorului comunist Nicolae Ceausescu care, odata intors din vizita sa din Coreea de Nord, si-a dorit sa arate intregii lumi capitaliste maiestria de care poate da dovada Romania.

Intreaga cladire a fost realizata cu muncitori romani si cu materiale 100% romanesti.

Academia Romana

Aflata peste drum de aripa stanga a Casei Poporului, Academia Romana este construita in clasicul stil sovietic, dar merita apreciata deoarece este cea mai inalta institutie a Romaniei in ceea ce priveste cultura autohtona.

Palatul CEC

Situat in imediata apropiere a Centrului Vechi (Zona Lipscani) a Bucurestiului, Palatul CEC este una dintre cele mai frumoase cladiri ale capitalei. Construita intre anii 1897-1900, arhitectura care cuprinde coloane si cupole ofera statutul de monument national acestei cladiri impunatoare.

Palatul Bancii Nationale a Romaniei

Palatul este pozitionat in inima orasului, in Centrul Istoric al Bucurestiului si reprezinta un simbol al domeniului financiar-bancar si al arhitecturii bucurestene. Sediul BNR a fost construit in perioada 1883-1900 si pentru foarte mult timp, aceasta cladire era considerata citadela liberalilor.

Ateneul Roman

Construita intre 1886-1888, Ateneul Roman este una dintre cele mai frumoase cladiri ale tarii, nu doar ale capitalei. Ai auzit vreodata vorba “dati 1 leu pentru Ateneu”? Daca ai auzit de vorba aceasta, acum poti admira si rezultatele.

BCU – Biblioteca Central Unviersitara

Cladirea adaposteste cea mai importanta biblioteca universitara din Romania, fiind unul dintre centrele de cercetare prestigioase din Romania si din Europa.

Palatul Cotroceni

Dupa Revolutie, Palatul Cotroceni a fost transformat in sediul Presedintiei, fiind totodata cladirea in care se afla si Muzeul National Cotroceni.

Palatul Justitiei

Palatul de Justitie din capitala este construit in stilul arhitectural al Renasterii franceze si este fara doar si poate cea mai impozanta cladire de pe malul Dambovitei.

Teatrul National – TNB

Teatrul National din Bucuresti a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului, in ceea ce priveste fatada sa, iar acum se afla in renovari pentru a readuce la viata aspectul pe care il avea in anii ’70.

Circul de Stat

Aceasta cladire este in prezent sediul Circului Globus si a fost declarata monument istoric in anul 2010. Este unul dintre locurile preferate ale bucurestenilor pentru petrecerea timpului liber, avand in imprejurimi un parc foarte frumos si spatios.

Sursa Foto: Ghiduri-Turistice.info

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole