Centrala pe lemne – avantaje si dezavantaje

Incalzirea pe lemne reprezinta una dintre cele mai la indemana solutii pentru locuinta ta. Cu atat mai mult in zonele unde nu exista acces la gaze, centrala pe lemne este cea mai buna varianta pentru a asigura incalzirea locuintei si a apei menajere. Sa trecem in revista cateva avantaje si dezavantaje pentru acest tip de incalzire.

Deschide Galeria

Inlocuind cu succes sobele clasice, centralele termice pe lemne sunt durabile, sigure si eficiente. Cele mai practice sunt cele care functioneaza pe principiul gazeificarii. Prin aceasta tehnologie, combustibilul arde complet, producand putina cenusa. In plus, spre deosebire de cele pe gaz, ofera un plus de siguranta. Odata pentru ca este amplasata in afara locuintei, iar riscul de incidente sau explozii este redus.

Inainte sa pornesti spre achizitionarea unei astfel de centrale, trebuie sa stii ca ai nevoie de lemne de buna calitate si bine uscate (cu o umiditate sub 15%), ceea ce presupune ca ele sa fie cumparate cu un an sau doi inainte de momentul folosirii. Este bine de stiut ca exista alternative la lemn, putand fi folositi carbuni sau peleti, cu conditia ca centrala sa permita acest lucru.

Centralele termice pe lemne precum cele de aici sunt practic cele mai ieftine forme de incalzire, producand o cantitate mare de caldura. Cu toate acestea, o astfel de centrala nu poate functiona in absenta curentului electric, astfel ca e necesar sa asiguri un sistem de siguranta suplimentar. In plus, in cazul unei intreruperi prelungite a curentului electric, nu vei putea incalzi locuinta sau folosi apa calda.

Spre deosebire de centrala pe gaze, cea pe lemne nu poate fi oprita imediat, fiind necesara consumarea combustibilului existent in interiorul ei. De aceea, se impune o supraveghere constanta pana la momentul opririi ei.

Costul initial in cazul centralelor pe lemne este mai ridicat din cauza investitiei in accesoriile specifice: cazan, pompe, vase de expansiune, sisteme de siguranta, etc. Pentru centralele care folosesc sistemul de ardere clasica costurile sunt mai reduse, se poate folosi combustibil ieftin, insa sunt necesare incarcari mai dese, camera de ardere fiind mai mica.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole