Centrală termică pe gaz sau termoșemineu – ce tip de încălzire să alegi?

În ziua de astăzi, alegerea unei soluții de încălzire este complicată și trebuie analizată îndelung pentru a înțelege toate costurile implicate. În acest articol, îți vom explica ce să alegi între o centrală termică pe gaz și un termoșemineu.

Ce este o centrală termică pe gaz?

O centrală termică pe gaz poate fi instalată oriunde există o sursă de alimentare cu gaz și reprezintă o alegere excelentă dacă nu vrei să petreci atât de mult timp cu curățarea și întreținerea unei sobe pe lemne.

O centrală termică pe gaz convențională necesită să evacuezi gazele de eșapament printr-un sistem de coș de fum, deși sunt disponibile și centrale termice pe gaz fără coș de fum atunci când acest lucru nu este o opțiune.

Ce este un termoșemineu?

Acesta este o sobă de metal care arde lemne. Cât se poate de simplu! Deși ar putea părea logic că ai nevoie de un coș de fum pentru a instala un termoșemineu în casa ta, de fapt nu este așa. Mulți producători produc în prezent termoșeminee cu un sistem de conducte de evacuare a fumului care anulează cerința unui coș de fum.

Odată stabilite aceste noțiuni de bază, să analizăm mai îndeaproape circumstanțele în care ar fi cel mai bine să alegi un tip de încălzire în detrimentul celuilalt.

De ce ar trebui să cumpăr o centrală termică pe gaz?

Dacă ai o alimentare cu gaz în casă și nu ai acces la o rezervă regulată de lemne (sau nu ai unde să le depozitezi), atunci o centrală termică pe gaz este o opțiune excelentă. Oricât de încălzitoare și reconfortante ar fi sobele pe lemne, este inevitabil că acestea vor necesita mai multă întreținere și curățare decât o sobă pe gaz.

Pentru unele persoane care nu au timp să aibă grijă de o sobă cu lemne, o centrală termică pe gaz este o opțiune rezonabilă. 

Capacitatea de a regla căldura prin simpla apăsare a unui buton face, de asemenea, dintr-o centrală termică pe gaz o alegere excelentă, dar reține că este întotdeauna mai bine să fie instalate de un inginer înregistrat.

De ce ar trebui să cumpăr un termoșemineu?

Crepitația lemnului, mirosul flăcărilor, căldura reconfortantă a focului, mândria de a ști că este ceva tradițional și plăcut de privit. Există, de asemenea, economiile făcute la factura de încălzire. Într-un sondaj recent realizat, 60% dintre proprietarii de sobe pe lemne au declarat că au economisit bani față de alte tipuri de încălzire.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii sunt descurajați să investească într-un termoșemineu este faptul că nu au un coș de fum. Deși îți poate face viața mai ușoară dacă ai o casă cu coș de fum, faptul că nu ai unul nu înseamnă că nu poți avea un termoșemineu. Coșurile de fum cu pereți dubli pot fi instalate relativ ușor pentru a extrage gazele de la termoșemineul tău, fără a fi nevoie de un coș de fum.

Un alt factor cheie în decizia de cumpărare a unui termoșemineu este dacă ai sau nu acces la lemne și dacă ai unde să le depozitezi și să le păstrezi uscate. 

Rezumatul aici este că dacă vrei o soluție ușoară de încălzire, fără prea mari bătăi de cap, și ai deja acces la gaze, o centrală termică pe gaz este soluția la îndemână, deși va trebui să aduci pe cineva să o verifice în mod regulat.

Însă dacă vrei să încălzezi mai eficient o singură încăpere din casa ta în care îți petreci majoritatea timpului, atunci un termoșemineu pe lemne este o alegere solidă. Reține doar că va trebui să te gândești de unde îți procuri lemnele și cum le depozitezi.

Iată, așadar, o scurtă trecere în revistă a motivelor pentru care ai putea dori să achiziționezi o centrală termică pe gaz sau un termoșemineu. Știm că alegerea este dificilă, mai ales într-o iarnă în care costurile pentru orice tip de încălzire au crescut puternic, însă alegerea potrivită va fi una în care ții cont de nevoile tale. 

Te-ar putea interesa

Articole noi