Centralele termice pot suferi avarii costisitoare. Afla care sunt cele mai comune si cum le poti rezolva

Cu cât un lucru este mai util, cu atât îți poate pune mai multe probleme atunci când se defectează. Centrala termică este unul din acele aparate cu care ne-am obișnuit și care ne îmbunătățesc semnificativ viața, dar într-un grad pe care îl realizăm doar atunci când nu mai funcționează. Pe timp de iarnă, orice defecțiune la centrală trebuie rezolvată urgent, ca să îți poți încălzi casa. Însă nici vara nu este o plăcere să ai probleme cu centrala, fiind foarte neplăcut să rămâi fără apă caldă. Unele avarii pot fi costisitoare, iar altele se rezolvă cu ușurință. Uite care sunt cele mai comune defecțiuni ale centralei termice și cum poți să le rezolvi:

Deschide Galeria

 

Piese esențiale defecte

O parte din problemele apărute la centralele termice sunt cauzate de piese care nu mai funcționează corespunzător sau chiar deloc. Cel mai probabil, atunci când se întâmplă acest lucru, piesa respectivă are nevoie să fie înlocuită. Aceasta nu este una din operațiunile pe care să le poți face singur. De fapt, este complet contraindicat. Legislația în vigoare prevede că doar societățile autorizate de ISCIR pot realiza intervenții de montaj și reparații la centralele termice.

Spre exemplu, se întâmplă ca centralele termice să nu funcționeze din cauza unor schimbatoare de caldura care au nevoie să fie înlocuite. Prin urmare, va trebui, pe de o parte, să achiziționezi un schimbător de căldură potrivit pentru modelul centralei tale și, pe de altă parte, să apelezi la serviciile unei firme autorizate, care să se ocupe de montarea piesei.

 

Lipsa presiunii

Poți verifica cu ușurință dacă centrala ta are presiunea prea mică, însă modul în care faci acest lucru depinde de centrală. Cele mai multe modele au un manometru de apă, însă modelele mai noi afișează informațiile referitoare la presiune pe display-ul de tip digital. Cu cât scade mai mult presiunea, cu atât cresc șansele ca centrala să nu mai pornească. De obicei, aceasta se va opri dacă valoarea presiunii ajunge sub 0,8 bari; în mod normal, presiunea ar trebui să fie între 1-2 bari.

Lipsa presiunii e, de regulă, un simptom al unei alte probleme – ca să fie rezolvată, trebuie să identifici motivul scăderii acesteia. Poate fi vorba de o defecțiune la un calorifer, de o fisurare a țevilor sau de o defecțiune a instalației. Cel mai frecvent, însă, e vorba de scurgeri de apă sau de aerisirea caloriferelor, așa că acestea ar trebui să fie primele verificări pe care le faci. După identificarea și rezolvarea problemei inițiale, centrala are nevoie de represurizare. Pentru asta, poți apela la un specialist sau poți folosi un alimentator automat pentru centrală.

 

Defectarea termostatului

Dacă observi că apar probleme la oprirea sau la pornirea centralei, în raport cu temperatura setată, e posibil să fie din cauza termostatului. Spre exemplu, ți se poate întâmpla ca termostatul să arate că centrala a pornit, fără ca aceasta să funcționeze. O altă posibilitate este ca termostatul să rămână blocat pe o anumită temperatură. În oricare din aceste condiții, e cazul să înlocuiești termostatul. Din fericire, dintre toate defecțiunile des întâlnite ale centralelor, aceasta este una care se rezolvă destul de simplu și ieftin.

Atunci când îți alegi un termostat nou, prima regulă e legată de compatibilitatea dintre termostat și centrala termică. Apoi, ai de ales din mai multe opțiuni: termostat mecanic sau electric, termostat cu fir sau wireless, termostat de cameră sau programabil (cronotermostat), cronotermostat cu programare săptămânală sau orară. Cele fără programare sunt mai ieftine, însă e bine să iei în considerare că programarea e o funcție care te poate ajuta să faci economii substanțiale la facturi. Termostatul oprește funcționarea centralei dacă a ajuns la temperatura indicată de tine, ceea ce e foarte util.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole