Planta originara din zona Marii Mediterane, cimbrul s-a adaptat usor la climatul continental. Se utilizeaza partea aeriana, lastarii cu frunze si flori.
Descriere
Planta anuala, erbacee, care ajunge la 30-50 cm inaltime. Are crestere viguroasa, cu tulpina intens ramificata. Lastarii se lignifica in partea inferioara. Pe ambele parti ale frunzei se gasesc glande purtatoare de uleiuri esentiale. Florile sunt mici, intens parfumate si melifere.
Cimbrul este o planta iubitoare de caldura si lumina. In iernile blande, plantele bine dezvoltate pot supravietui. In timpul infloririi are nevoie de cat mai multa caldura. Daca este o perioada insorita, cu temperaturi cuprinse intre 20-25 de grade Celsius, va inflori abundent, iar continutul de uleiuri esentiale va fi ridicat. Cimbrul este rezistent la seceta si poate fi cultivat pe orice tip de sol, in afara celor extreme.
Cimbrul se poate inmulti prin semanat direct sau prin rasad. In cazul in care cultura de cimbru se infiinteaza prin semanat direct, semanatul se efectueaza la inceputul lunii aprilie. Intrucat semintele de cimbru sunt mici, nu se vor semana la adancime mare, pentru a nu impiedica rasarirea lor. Adancimea potrivita de semanat este de 0,5- 1cm. Semintele se vor distribui uniform, la o distanta intre randuri de 30-35cm, iar in momentul in care ajung in stadiul de patru-cinci frunze se vor rari la o distanta de 20 de cm intre plante. Rasadurile se pot obtine chiar si pe pervazul ferestrei. In acest caz, semanatul se va face la mijlocul lunii martie, iar apoi se vor rari la o distanta de 10 cm.
Lucrarea de intretinere cea mai importanta in timpul vegetatiei este distrugerea buruienilor, prin sapat. Continutul cel mai ridicat in uleiuri esentiale ale cimbrului este in momentul infloririi, acesta constituind si momentul optim de recoltare. Lastarii se taie deasupra primei ramificatii si se usuca intr-un loc uscat si aerisit. Dupa uscare, de pe lastarii imbatraniti si lignificati frunzele si lastarii tineri se maruntesc si se pastreaza. Cimbrul se poate cultiva toata iarna pe pervazul ferestrei, astfel vom avea tot timpul mirodenii proaspete in bucatarie.
Cimbrul se foloseste pentru condimentarea preparatelor culinare, a bauturilor, muraturilor, dar si ca inlocuitor de piper. Avantajul fata de piper este ca gustul picant se combina cu aromele placute. Se fierbe impreuna cu mancarea doar pentru scurt timp, altfel va avea un gust amar. Ceaiul se bea in caz de balonari si colite si se prepara astfel: peste doua lingurite de cimbru se toarna o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute, apoi se strecoara.
Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa