fbpx

Cladire semnata Zaha Hadid – manifest arhitectonic in capitala Baku

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Zaha Hadid, una din personalitatile marcante ale arhitecturii la nivel mondial, uimeste de fiecare data prin designul sau neofuturist si stilul parametric inconfundabil.

Heydar Aliyev Center din Baku, Azerbaijan este una din operele remarcabile ale renumitului arhitect britanic de origine irakiana, o cladire impresionanta care marcheaza o noua era in designul urban si mai ales in dezvoltarea capitalei Baku.

Constructia, care poarta numele unui fost presedinte azer, Heydar Aliyev, aduce in prim plan un stil inovator care se traduce prin fluiditate, forme curbate si inclinate, ferestre futuristice, ocupand in total 57500 de metri patrati. Finalizata in 2012, dupa o perioada de 5 ani, cladirea devine un simbol al unei capitale moderne, care se aliniaza tendintelor designului contemporan.

Heydar Aliyev Center a fost conceput cu scopul promovarii culturii azere si artei contemporane, gazduind in permanenta si opere ale artistilor straini. Centrul include o sala de conferinte, o sala de concerte, o galerie de arta si un muzeu, fiind astfel punctul de reper al vietii culturale a orasului. In 2014, cladirea a castigat titlul Designul Anului, ca o recunoastere a importantei sale in cadrul dezvoltarii unei natiuni care isi doreste sa se distanteze de rigiditatea arhitecturii sovietice si sa-si exprime sensibilitatea propriei culturi.

Fluiditatea liniilor se traduce printr-o relatie continua intre interior si exterior, intre trecut si prezent. Scopul arhitectilor a fost acela de a crea un peisaj arhitectural unic cu multiple functii, de intampinare, primire si dirijare a vizitatorilor prin diferitele niveluri ale interiorului. Fluiditatea formelor reprezinta o metoda de a conecta diferite spatiile culturale in acelasi timp, oferindu-le propria identitate si intimitate. Conceptul de baza a pornit de la o abordare istorica a arhitecturii, nu prin mimetism ci printr-o interpretare contemporana, reflectand o intelegere mai nuantata a complexitatii culturale a acestei natiuni.

Centrul Heydar Aliyev este compus din doua sisteme principale: o structura de beton de baza si un sistem de cadru spatial. Geometria speciala a suprafetei dezvolta solutii structurale neconventionale, cum ar fi grinzile in forma de coada de randunica, care sustin scheletul constructiei in partea estica a sa.

Cu siguranta aceasta constructie, purtand semnatura Zaha Hadid, este una de exceptie, aducand in prim plan viitoarele forme de manifestare culturala ale unei tari dornice de afirmare in suita mondiala a diversitatii.

Sursa foto: archdaily.com

Reclama

Articole noi

Amenajare apartament de trei camere – mult lemn si accente puternice de culoare

Situat intr-un bloc nou din zona de nord a...

Ce mobilă living este potrivită pentru spațiul casei tale?

Decorezi un living nou sau vrei să îți înlocuiești...

Tipuri de sobă din care poți alege varianta potrivită pentru casa ta

Confortul oferit de o temperatura adecvată este urmărit de...

Amenajare moderna pentru o casa de 117 mp din Bucuresti

O casa din Bucuresti a fost transformata de biroul...

Cum sa cureti mucegaiul din camere

Branza cu mucegai este o delicatesa, dar cand ne...