Colajele – declaratii de stil in amenajarile cosmopolite

Tehnica colajului a fost mult timp marginalizata. In ultimul timp, insa, ea castiga teren, fiind considerata o forma de exprimare artistica in care se pot regasi emotii complexe, aidoma franturilor senzoriale care le raman oamenilor in urma experientelor. 

Deschide Galeria

Povestea Casei va prezinta astazi o serie de colaje care transpun intr-o forma contemporana bogatia detaliilor baroce si le combina, intr-un eclectism asumat, cu fragmente inspirate din mai multe stiluri. Colectia se numeste "Transparente emotionale" si apartine artistei Cristiana Danes. 

Transparentele suprapuse si alaturate unor curente artistice precum romantismul, neoclasicismul, baroc, rococo, arts and crafts, art nouveau si art deco, se contopesc intr-o cumpatata proportie si formeaza un stil propriu, perceptil celor familiarizati cu frugalitatea emotiilor societatii moderne. 

Pornind de la neoclasicismul care cauta idealul sublim, sub o forma obiectiva, si trecand la romantismul care face acelasi lucru, prin subiectivizarea lumii exterioare, colajele in stilul baroc produc momente de tensiune care se caracterizeaza prin utilizarea exagerata a miscarii si a claritatii. Detaliile sunt folosite din belsug, formele sunt clare, iar simbolistica poate fi interpretata cu usurinta, fara ambiguitati de nuanta.

 Ca o perioada tarzie din evolutia barocului, stilul rococo a fost caracterizat mai ales de bogatia si varietatea detaliilor si a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului pana la opulenta. Franturile inspirate din arts and crafts muta perceptiile pana la intersectia cu perioada art nouveau. Acestea sunt usor de recunoscut datorita liniilor curbe, ondulate, care curg firesc, pline de ritmuri sincopate, aidoma unui leitmotiv muzical. Influentele art deco se fac simtite prin motivele si formele animaliere sau de vegetatie.

Toate fragmentele puse laolalta formeaza o frumusete ce respecta cele mai fine canoane estetice. Efectul acestor colaje se face simtit pe deplin abia in cadrul amenajarilor urbane, in care devin accente cromatice cu veleitati pline de emotie.

Lucrarile care folosesc tehnica colajului sunt, in definitiv, o declaratie de stil personal – bucati din diferite stiluri se unesc pe un fond bine definit si creaza o emotie a momentului prezent, decriptabil prin prisma conceptului de amenajare in care sunt incorporate.

 “In orice clipa desavarsirea unei forme ne poate aparea pe o mana sau pe un chip. O anumita tonalitate a colinelor sau a marii poate fi mai rafinata decat celelalte; o anumita stare pasionala, vizionaa sau de fierbere intelectuala este irezistibil reala sau ispititoare pentru noi doar in acel unic moment. Nu rodul experientei, ci experienta insasi este tinta. Sa arzi intotdeauna cu aceasta flacara statornica si stravezie, sa nu te indepartezi de acest extaz, iata succesul in viata. Chiar daca totul se topeste sub picioarele noastre, putem totusi sa vorbim despre orice pasiune rafinata, despre orice contributie la cunoastere care prin limpezirea unui orizont, poate pune pentru o clipa spiritual in libertate, despre orice atatare a simturilor prin nuante stranii, culori bizarre, mirosuri curioase, opera artistice sau chipuri dragi.” ( Walter Pater, “Eseu asupra Renasterii”, 1873)

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole