Complexul Cultural Tjibaou, inspirat din cultura traditionala – creatie Renzo Piano

Daca vrei sa vezi un exemplu clasic de arhitectura “verde”, inainte ca miscarea eco sa fie nascuta, iti prezentam Complexul Cultural Jean-Marie Tjibaou din Noua Caledonie, Pacificul de Sud – proiect ce ii apartine celebrului architect Renzo Piano.


Deschide Galeria

Complexul are o mare insemnatate culturala, fiind construit dupa modelul unui sat traditional Kanak, in onoarea populatiei Kanak si a liderului lor asasinat, Jean-Marie Tjibaou.

Chiar daca designul cladirilor este unul modern, se simte foarte bine suflul traditional, arhitectul inspirandu-se pentru crearea lor din colibele kanacilor si a populatiei indigene.

Spectaculosul ansamblu este format din 10 cladiri (pavilioane) care servesc mai multor functii sau evoca diferite teme; de asemenea include expozitii permanente sau temporare. In unele cladiri se desfasoara activitati traditionale: muzica, dans, pictura si sculptura, iar in centru se afla un auditoriu, un amfiteatru, departamente administrative, sala de conferinte si o biblioteca.

Pentru realizarea cladirilor s-au folosit tehnici si materiale traditionale, ca lemnul de iroko si bambusul, care se impletesc cu sticla si otelul. Acoperisurile functioneaza ca niste jaluzele, care ajuta la ventilarea naturala a cladirilor si permit luminii sa intre doar atunci cand este cazul.

Sursa foto: assets.inhabitat.com
 

Articole noi

Garsoniera luminoasa de 33mp amenjata modern in tonuri pastelate

Aceasta garsoniera mica, de doar 33 de metri patrati,...

Amenajare interioara si recompartimentare apartament modern din Bucuresti

Apartamentul de trei camere dispune de 2 bai, bucatarie...

Inspiratie din natura – amenajare moderna apartament de 138 mp

“Earthly Apartment”, cum a fost denumit de echipa de...

Amenajare moderna cu mult lemn si culori pastelate

Amenajat intr-un stil elegant, modern, in care predomina culorile...

Renovare totala apartament 2 camere in stil scandinav

Aceasta poveste cu iz scandinav incepe prin dorinta bloggerul...