Complexul Cultural Tjibaou, inspirat din cultura traditionala – creatie Renzo Piano

Daca vrei sa vezi un exemplu clasic de arhitectura “verde”, inainte ca miscarea eco sa fie nascuta, iti prezentam Complexul Cultural Jean-Marie Tjibaou din Noua Caledonie, Pacificul de Sud – proiect ce ii apartine celebrului architect Renzo Piano.

Deschide Galeria

Complexul are o mare insemnatate culturala, fiind construit dupa modelul unui sat traditional Kanak, in onoarea populatiei Kanak si a liderului lor asasinat, Jean-Marie Tjibaou.

Chiar daca designul cladirilor este unul modern, se simte foarte bine suflul traditional, arhitectul inspirandu-se pentru crearea lor din colibele kanacilor si a populatiei indigene.

Spectaculosul ansamblu este format din 10 cladiri (pavilioane) care servesc mai multor functii sau evoca diferite teme; de asemenea include expozitii permanente sau temporare. In unele cladiri se desfasoara activitati traditionale: muzica, dans, pictura si sculptura, iar in centru se afla un auditoriu, un amfiteatru, departamente administrative, sala de conferinte si o biblioteca.

Pentru realizarea cladirilor s-au folosit tehnici si materiale traditionale, ca lemnul de iroko si bambusul, care se impletesc cu sticla si otelul. Acoperisurile functioneaza ca niste jaluzele, care ajuta la ventilarea naturala a cladirilor si permit luminii sa intre doar atunci cand este cazul.

Sursa foto: assets.inhabitat.com
 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole