Coriandrul – un condiment pentru orice gradina

Coriandrul este o planta originara din bazinul Mediteranei, cunoscut inca din anul 3500 i.Hr. Despre aceasta planta s-au gasit insemnari si in Papirusul Ebers. Despre coriandru stim ca este o componenta principala a condimentului curry. Se cultiva in primul rand pentru fructele sale, dar se utilizeaza si frunzele plantei.

Deschide Galeria

Descriere

Este o planta anuala, erbacee,cu tulpina erecta, foarte ramificata, care atinge inaltimea de 30-150 cm, in functie de conditiile din mediu. Forma frunzelor difera de la baza tulpinii spre partea superioara. Inflorescenta este umbelifera, alcatuita din flori albe, care infloresc la inceputul lunii iunie. Fructul este o diachena sferica, formata din doua unicarpe emisferice.

Desi este o planta originara din regiunea mediteraneana, suporta bine si temperaturile scazute. Temperaturile ridicate nu sunt favorabile legarii fructelor. Are cerinte mari fata de lumina, fiind o planta de zi lunga. Asta inseamna ca daca nu va beneficia de cel putin 14 ore de lumina, nu va avea loc inflorirea sau va face flori infertile, iar in felul acesta nu formeaza fructe. Coriandrul are cerinte moderate fata de apa, novoile sale crescand in special in momentul infloririi. Creste pe orice tip de sol, avand cerinte moderate privind cantitatea de substante nutritive din sol.

Cultivare

Deoarece semintele de coriandru germineaza si la temperaturi mai scazute, se pot semana direct in camp, la locul definitiv, pe la mijlocul sau sfarsitul lunii martie. Distanta intre randuri trebuie sa fie de 25-30 cm, respectiv 2-4 cm intre plante pe rand. Este foarte important ca solul sa fie pregatit din toamna, pentru a putea semana primavara cat mai devreme. Semanatura se acopera cu pamanat intr-un strat de cativa centimetri, dupa care se taseaza. In momentul in care plantele ajung in faza de una sau doua frunze adevarate, se va face rarirea la 6 cm intre plante. Lucrarile de intretinere constau in combaterea buruienilor si in udari. Fructele se recolteaza incepand cu sfarsitul lunii iulie. Fructele prea mature se scutura usor, astfel ca inregistreaza pierderi mari. De aceea se recomanda recoltarea fructelor inainte de maturitatea completa, cand tulpina este inca verde, iar frunzele s-au uscat deja. Lastarii taiati se pun la postmaturare pe o folie. Daca dorim sa valorificam frunzeleplntelor, acestea se vor recolta la inceputul infloririi. Frunzele si fructele uscate se pastreaza in vase bine inchise, deoarece coriandrul are o aroma foarte intensa.

Utilizare

Datorita efectului antispastic si carminativ, ceaiul de coriandru se foloseste in balonari, spasme gastrice si ca stimulent al secretiilor gastrointestinale. Maruntim sau macinam o lingurita de fructe de coriandru, peste care turnam o cana mare cu apa in fierbere, lasam zece minute si servim ceaiul inainte de masa. Nu se recomanda consumul coriandrului de catre femeile insarcinate. Celor sensibili le poate provoca reactii alergice. Corindrul se poate utiliza pentru condimentarea muraturilor, a bauturilor, a preparatelor din carne, la saramura si sosuri. Frunza este un condiment cu gust specific, usor picant, care se foloseste ca si patrunjelul.

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole