Corpurile de iluminat în birou: tipuri, influență, importanță

Iluminatul este un factor esențial în crearea unui spațiu de birou confortabil, productiv și sigur. Alegerea corpurilor de iluminat potrivite poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit, productivității și bunăstării generale.

S-a demonstrat că iluminatul are un impact semnificativ asupra productivității. Un studiu realizat de Harvard Business School a constatat că cei care lucrează în spații cu multă lumină naturală au o productivitate cu până la 15% mai mare decât cei care lucrează în spații iluminate artificial.

Iluminatul poate influența productivitatea în mai multe moduri:

Afectează starea de spirit: O lumină prea puternică poate fi obositoare și stresantă, în timp ce o lumină prea slabă poate fi deprimantă. Alegerea unui nivel de iluminare adecvat poate contribui la crearea unei atmosfere mai plăcute și mai relaxante, care poate îmbunătăți starea de spirit și productivitatea.

Îmbunătățește concentrarea: O lumină inadecvată poate face dificilă concentrarea pe sarcinile de lucru. Iluminatul de sarcină adecvat crește nivelul de concentrare.

Reduce oboseala ochilor: Oboseala ochilor poate fi o problemă majoră pentru angajații care lucrează la calculator pe perioade lungi de timp. Iluminatul adecvat poate ajuta la reducerea oboselii ochilor și la îmbunătățirea confortului vizual.

Importanța alegerii corpurilor de iluminat potrivite:

Alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru birou este o investiție importantă care se poate amortiza prin îmbunătățirea productivității angajaților, reducerea absenteismului și crearea unui spațiu de lucru mai plăcut și mai sigur.

La alegerea corpurilor de iluminat pentru birou, este important să se ia în considerare următoarele aspecte:

  • Mărimea și forma spațiului: Iluminarea trebuie să fie adaptată la mărimea și forma spațiului de birou. Un spațiu mic va necesita un nivel de iluminare mai mare decât un spațiu mare.
  • Tipul de sarcini care vor fi efectuate: Iluminarea de sarcină este importantă pentru spațiile de birou unde se efectuează sarcini care necesită o vedere bună, cum ar fi lucrul la calculator sau citirea documentelor.

Tipuri de corpuri de iluminat:

Există o varietate de corpuri de iluminat disponibile pentru birouri, fiecare cu propriile sale beneficii și dezavantaje.

Iată câteva dintre cele mai comune tipuri:

Iluminat ambiental:

Iluminatul ambiental oferă o lumină generală și uniformă pe o întreagă zonă. Poate fi furnizat de plafoniere, aplice de perete sau lumini suspendate.

Iluminat de sarcină:

Iluminatul de sarcină este conceput pentru a oferi o lumină concentrată pe o anumită zonă de lucru, cum ar fi un birou sau o masă. Poate fi furnizat de lămpi de birou, lămpi de perete sau lămpi suspendate.

Iluminat decorativ:

Iluminatul decorativ este utilizat pentru a crea o atmosferă sau pentru a accentua anumite caracteristici ale spațiului. Poate fi furnizat de aplice de perete, lămpi de podea sau lumini de accent.

Influența corpurilor de iluminat:

Corpurile de iluminat pot avea un impact semnificativ asupra modului în care oamenii se simt și lucrează într-un birou. O iluminare inadecvată poate duce la oboseală oculară, dureri de cap și productivitate scăzută. De asemenea, poate crea o atmosferă întunecată și deprimantă.

Pe de altă parte, o iluminare bună poate îmbunătăți starea de spirit, productivitatea și bunăstarea generală a angajaților. Poate crea, de asemenea, un spațiu de birou mai sigur, reducând riscul de accidente.

Importanța corpurilor de iluminat:

Alegerea corpurilor de iluminat potrivite este o parte importantă a creării unui spațiu de birou confortabil, productiv și sigur.

Iată câteva dintre factorii de luat în considerare la alegerea corpurilor de iluminat pentru birou:

Tipul de sarcină:

Diferitele tipuri de sarcini necesită niveluri diferite de iluminare. De exemplu, sarcinile care necesită o atenție la detalii, cum ar fi cititul sau lucrul la un computer, vor necesita mai multă lumină decât sarcinile care nu necesită o precizie vizuală ridicată.

Mărimea spațiului:

Un spațiu mai mare va necesita mai multă lumină decât un spațiu mai mic.

Dispunerea mobilierului:

Este important să vă asigurați că nu există umbre create de mobilierul de birou.

Tipul de sursă de lumină:

Există o varietate de surse de lumină disponibile, inclusiv incandescente, fluorescente și LED-uri. Fiecare tip de sursă de lumină are propriile sale beneficii și dezavantaje.

Temperatura culorii:

Temperatura culorii se referă la căldura sau răceala luminii. O temperatură mai rece a culorii va crea o atmosferă mai energizantă, în timp ce o temperatură mai caldă a culorii va crea o atmosferă mai relaxantă.

Rețineți! Puteți să consultați un specialist în design pentru a vă ajuta să alegeți corpurile de iluminat potrivite pentru birou.

Corpul de iluminat potrivit poate face o mare diferență în amenajarea biroului dumneavoastră. Alegând corpurile de iluminat potrivite, puteți crea un spațiu eficient, confortabil și plăcut.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole