Cristian Tudor (Microgreens), despre cele mai tinere plante din agricultura romaneasca

Microgreens sunt o forma de plante tinere, comestibile, produse din legume, plante aromatice si alte specii, recoltate intre 7 si 25 de zile. Acestea variaza in marime, de la 5 la 10 cm, sunt mai dezvoltate decat germenii si mai mici decat plantele “petit” si “baby”. Microgreens pot fi considerate un plus vizual, dar si nutritional pentru orice farfurie. 

Deschide Galeria

Ultimele studii, efectuate in cateva universitati din SUA, au relevat faptul ca plantele in acest stadiu de crestere, pot fi de 4, pana la 40 de ori mai concentrate in nutrienti, vitamine si minerale benefice. Spre deosebire de germeni, microplantele isi acumuleaza nutrientii din trei parti: din substratul organic pe baza de turba, lumina solara fotosintetizata de planta si rezerva din seminte.

Mai multe despre acestea aflam direct de la Cristian Tudor, fondatorul Microgreens Romania intr-un interviu foarte interesant.

 
1. Ce inseamna MicroGreens. De unde le-a pornit povestea?

Conceptul de „microgreens” a aparut pentru prima data in ani 1980 in bucatariile unor maestri bucatari din San Francisco. Productia la scara larga a inceput in 1990 in California, cu o gama nu foarte variata de specii (brocoli, varza, sfecla rosie, busuioc). De la inceputul anului 2002, a inceput comercializarea "microplantelor vii " – living microgreens, cultivate intr-un substrat artificial din celuloza, mod asemanator celui in care le cultivam si noi. Singura diferenta este substratul, care la noi este unul natural, pe baza de turba. 

2. Dar povestea voastra, a celor care ati pornit aceasta initiativa?

Povestea noastra incepe in luna martie a acestui an. In acea perioada lucram pentru o companie multinationala producatoare de rasaduri profesionale. Intr-un timp destul de scurt am ajuns in situatia in care am considerat ca este maximul de evolutie acolo si am inceput sa caut alternative. O varianta era sa-mi caut un alt job si cealalta sa incep proiectul pe care mi-l propusesem inca din timpul facultatii, o afacere in domeniu, pe cont propriu. Pentru ca tocmai conventionalul de genul culturiilor de rosii, castraveti sau pepeni verzi m-au facut sa iau aceasta decizie, am inceput sa ma documentez pentru a afla cu ce putem sa venim nou in legumicultura din Romania, si soc!, n-am gasit nimic.

Tocmai pentru ca nu mi-am neglijat jobul, in momentul in care faceam research in biblioteca universitatii din Florida, despre o boala noua la pepeni, am descoperit o cercetare despre "Mighty Microgreens", habar n-aveam ce sunt, dar am simtit din prima ca "asta e" . Asa a fost, dupa prima cautare pe google, am fost convins ca asta o sa fac, o sa trec de la rasaduri, la…  un alt fel de rasad. Au trecut cateva luni in paralel, pana am reusit sa fac rost de capitalul necesar pornirii afacerii, doua imprumuturi, la doua banci diferite, in acelasi timp. Inceput de la 0, solar nou, incalzire, mese, materie prima pentru cateva luni, START. 

Noi intre timp, luni bune, pe timpul verii, am incercat, testat, ras-testat si am incercat din nou, specii, varietati, retete de substraturi, si alte lucruri de care aveam sa ne lovim atunci cand ne apucam serios de treaba. Daca, acum, cineva spune cuvantul "testat" la noi in curte, are parte de o privire ucigatoare. De trei luni am ajuns sa fim si comerciali, in piata din Bucuresti, ajungand in bucatariile unor mari bucatari chef de la restaurante si hoteluri cu renume. Bineinteles o alta directie a plantelor noastre este catre partea de healthy food, motiv pentru care incercam cat mai mult cu putinta sa aratam cat mai multor oameni care sunt beneficiile consumului unor asemenea minunatii.

3. Care sunt avantajele cultivarii si consumului acestor plante?

Principalul avantaj a acestui tip de cultura este perioada de vegetatie, care este foarte scurta si ajungi sa te bucuri de rezultate destul de rapid. 

Acest stadiu de crestere, de rasad cotiledonal, este intalnit in cazul oricaror specii care se inmultesc generativ (prin seminte), ultimele studii efectuate, demonstrand proprietatile benefice ale plantelor la aceasta varsta, unele specii continand cantitati mari ale unor substante cu rol antioxidant, antiinflamator, cu potential foarte ridicat in preventia, protectia si terapia unui numar ridicat de boli. De exemplu, varza rosie, la fel ca toate celelalte specii colorate in rosu contine cantitati foarte mari de antociani, substante asupra carora a crescut interesul specialistilor in ultimii ani, tocmai datorita beneficiilor asupra organismului. Tot in cazul verzei rosii, calciul, de exemplu, in 100 grame este in concentratie mai mare decat cel din 100 grame de lapte. 

4. Le-am putea cultiva fiecare in casa noastra? De ce am avea nevoie?

Bineinteles. Curand o sa incepem si un program de genul, pentru instruirea oamenilor, workshop-uri live si online. Pentru inceput, oamenii au nevoie de seminte, substrat, tavite. Pe toate acestea le gasesc in magazine de bricolaj (Bricostore, Hornbach, cele mai la indemana). 

5. Majoritatea suferim de lipsa unei gradini asa ca ne „pacalim” cu cate o gradina pe balcon sau cu plante pe pervazul bucatariei… da-ne un sfat pentru ingrijirea plantelor, sau spune-ne ce greseala sa nu facem niciodata cand ne amenajam o micuta gradina pe balcon, de pilda?

Mai sus am spus pentru inceput, si am facut-o pentru ca semintele, turba si tavitele nu sunt de ajuns. Atunci cand ne gandim sa ne facem o microgradina pe balcon, trebuie sa luam in calcul foarte multi factori, de aici si greselile pe care le facem si rezultatele negative, care de cele mai multe ori duc la abandonul unei asemenea activitati. 

In cazul doritorilor de microgradini, acestia trebuie sa constientizeze faptul ca vor avea o gradina dinamica, pentru ca speciile crescute in acest sistem au o perioada scurta de vegetatie, 7 – 20 zile. Desi nu necesita un volum mare de munca in ingrijirea acestora, atentia acordata trebuie sa fie constanta. Acum ceva zile discutam cu cineva si comparam plantutele mele cu un bebelus, o vietate intr-un stadiu incipient al vietii, care are nevoie de o atentie foarte ridicata. 

Factorii cei mai importanti care asigura reusita culturii sunt:

1. Materialul saditor de calitate;

2. Umiditatea;

3. Corelatia temperatura-lumina (lumina puternica/temperatura ridicata, lumina slaba/temperatura scazuta)

4. Alegerea substratului de cultura corect (putem folosi, asa cum va spuneam si mai sus, substraturi pe baza de turba pe care le gasim deja facute, in supermarketuri. Pe de alta parte, in cazul unora, este de ajuns o bucata de vata sau un strat de servetele umezite. 

6. Unde va gasim?

Microgreens au sediul in Potigrafu, Com. Gorgota, Jud. Prahova.

Sursa foto: https://www.facebook.com/MicrogreensRomania 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole