Crizantema la ghiveci – sfaturi pentru o ingrijire optima

Crizantemele sunt, fara doar si poate, vedetele toamnei. Le vedem aproape la orice colt de strada, vandute la toate florariile. Dar cati dintre voi nu v-ati confruntat cu urmatoarea problema: la scurt timp dupa ce le-ati achizitionat, acestea incep sa se ofileasca pentru ca mai apoi sa nu mai ramana nimic din floarea initiala?

Deschide Galeria

Am apelat la ajutorul specialistului nostru, peisagistul Alexandra Silaghi, pentru a ne oferi cateva informatii despre cum putem ingriji crizantema la ghiveci astfel incat sa-i marim durata de viata.

  1. Ce trebuie sa stim despre crizantemele vandute la ghiveci in aceasta perioada?

Desi au un colorit superb, iar prin portul lor confera privirii o imagine placuta, de multe ori cand le cumperi si le duci acasa, crizantemele la ghiveci se ofilesc si mor. Pentru a le mentine cat mai mult timp inflorite trebuie sa respectam cateva reguli simple: pastrarea lor in locuri cat mai luminoase, dar racoroase (unde temperatura sa fie sub 20 grade). Bine de stiut: temperaturile mai scazute, (dar nu mai jos de 5 grade!), maresc perioada de inflorire a plantei pana la 10 saptamani. De asemenea, este foarte important sa nu le udam in exces si sa nu lasam apa sa stagneze in farfuria de sub ghiveci.

  1. Pot fi aceste crizanteme mutate in pamant, in gradina?

Pentru a fi siguri ca nu se vor ofili din cauza temperaturilor scazute si a ingheturilor de pe timpul iernii, putem sa aducem crizantemele in interior, intr-un loc racoros si sa le udam mult mai rar. Vom observa la un moment dat ca ele vor disparea complet de la suprafata solului, insa nu este un motiv de ingrijorare. In primavara, daca planta fost ingrijita si depozitata corespunzator, va inmuguri din nou, reluandu-si ciclul de viata. Atunci, daca vom dorim sa le inmultim, putem sa aplicam metoda de inmultire prin divizarea tufei, plantandu-le ulterior in ghiveci sau direct in gradina.

  1. Spune-ne cateva repere de ingrijire pentru crizantema la ghiveci

Crizantemele sunt florile care fac spectacol toamna, incantandu-ne privirile. Trebuie sa stim ca este o planta rezistenta iar ingrijirea ei nu presupune un efort mare. Le place lumina, dar nu in contact direct cu razele soarelui, iubesc apa, insa nu in exces (substratul trebuie sa fie bine drenat), iar temperaturile optime intre 13-18 grade Celsius. De asemenea, recomand ca dupa achizitionare planta sa fie mutata intr-un ghiveci mai mare.

  1. Care sunt principalii daunatori sau boli care pot aparea?

Crizantemele sunt atacate frecvent de afide (paduchi verzi) si de putregaiul cenusiu. Este indicat ca atunci cand se remarca una din aceste boli sa se aplice rapid un tratament fitosanitar pentru a preveni imprastierea spre alte plante. Buburezele pot elimina in mod natural acesti paduchi, fiind una din sursele lor de hrana.

Citeste si despre sfaturile utile pentru plantarea si ingrijirea unei crizanteme aici.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole