Cultivarea capsunelor – ce e bine de stiut

In unele tari, capsunul este considerat regele arbustilor fructiferi; putem recunoaste ca pe buna dreptate, deoarece este una dintre cele mai indragite plante.

capsuni copate in cos de rachita
Deschide Galeria

Desi de cele mai multe ori intalnim capsunile cultivate, in Europa exista si specii indigene sau specii salbatice cum ar fi fraguta de padure sau capsuna aromata. Datorita muncii deliberate si directionate au aparut soiuri noi, nobile. Soiurile noi sunt in general mai productive si le inlocuiesc pe cele vechi.

Daca dorim sa plantam capsuni in gradina, trebuie sa luam in considerare gustul si rezistenta fructelor la boli si daunatori. In tara noastra sunt preferate soiurile cu fructe de culoare mai inchisa, spre deosebire de Europa de Vest unde sunt mai populare speciile cu fructe palide. In cazul capsunilor se pot incerca mai multe soiuri, deoarece plantatiile se intineresc la doi-trei ani. Intinerirea este necesara, deoarece plantele batrane fructifica mai greu si fructele sunt mici. 

Capsunul prefera solurile usoare, bine structurate, bogate in humus. Nu suporta excesul de apa, conditii in care radacinile sunt mult mai expuse putrezirii. Solurile grele, argiloase nu sunt ideale pentru infiintarea culturilor de capsun, dar daca acest lucru este inevitabil, se recomanda modelarea terenului. La pregatirea terenului, solul se fertilizeaza cu compost sau gunoi de grajd bine descompus. Rizomii capsunului sunt foarte sensibili la inghet, iar pe terenurile neprotejate pot sa inghete. 

In Romania, capsunul se planteaza toamna, intre 10 septembrie si 15 octombrie, primavara in perioada martie-aprilie sau vara in perioada iunie-iulie. In anul plantarii nu se obtin fructe, iar florile care apar se indeparteaza. Stolonii se planteaza in randuri simple sau benzi de cate doua randuri, la distanta de 35 de cm intre randuri si 20-25 de cm intre plante/rand, pentru o mai buna dezvoltare, aerisire, si zvantare a solului. Radacinile capsunului sunt foarte sensibile, de aceea este foarte importanta adancimea corecta de plantare. Capsunul nu poate fi cultivat la mai mult de trei ani pe acelasi teren. Straturile de capsuni se muta dupa trei ani, deoarece calitatea productiei are de suferit, iar plantele sunt mult mai expuse atacului de boli si daunatori. La infiintarea noilor culturi se are in vedere cantitatea de humus din sol. Daca aceasta este insuficienta, se corecteaza. Daca se semnaleaza aparitia manei in cultura se evita infiintarea unor culturi noi pe acelasi teren. 

La inceputul formarii primelor fructe din inflorescenta, se va face mulcirea solului cu paie curate sau folie de culoare neagra sau alba. Prin mulcire se evita murdarirea fructelor, contactul acestora cu solul si implicit putrezirea lor, de asemenea aparitia buruienilor. 

Dupa recoltare, in plantatiile batrane (de peste doi ani),cu frunzisul atacat de boli, se recomanda cositul frunzelor. Lucrarea se poate efectua si cu ajutorul masinii de tuns iarba. Se are in vedere ca mijlocul plantei sa nu fie afectat, deoarece de aici se dezvolta rozeta noua de frunze. Pana toamna, frunzisul se reface rapid, iar plantele supravietuiesc mai bine pe timpul iernii. Daca tunderea nu s-a efectuat dupa recoltare, aceasta se face in primavara urmatoare. 

Sfat practic: 

Acoperind capsunile timpurii cu o folie cateva saptamani, poate fi grabit momentul recoltarii. La inceputul verii, capsunul emite stoloni. Acestia se indeparteaza pentru a evita epuizarea plantei-mama. Stolonii plantati in ghivece emit radacini, ei constituind un bun material saditor pentru anul urmator. 

Daca iti plac fructele de padure, iti recomandam sa citesti si despre zmeur: zmeurul o delicatesa printre fructele de padure

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole