Cultura plantelor in solar

Cresterea legumelor si a rasadurilor in solarii este atat de rapida incat momentul recoltarii poate sa apara si cu doua saptamani mai devreme decat la plantele crescute in alte conditii. Avantajul solariilor fata de cel al rasadnitelor este faptul ca acoperisul din folie poate fi montat si mutat peste oricare strat de legume.

Deschide Galeria

Solariile de tip tunel le construim astfel: folia transparenta cumparata din comert o fixam pe un schelet curbat de diferite marimi. Daca vrem sa construim un solar de tip tunel, trebuie sa ridicam mai intai scheletul format din tevi din material plastic sau fier, curbate. Intindem folia pe lungime deasupra scheletului, iar la capatul solarului o strangem si o fixam cu caramizi. Se fixeaza folia la baza, pe lungimea solarului, cu o scandura pe care sa asezam pietre pentru ca vantul sa nu o indeparteze, dar in acelasi timp sa o putem deschide lateral pentru aerisire.

In functie de vreme, semanatul in solarii poate sa inceapa de la mijlocul lunii martie.

Si in zilele calduroase de primavara trebuie sa aerisim, sa deschidem partea ingusta a solarului, sa ridicam folia si sa o fixam de primii stalpi de sustinere. De-a lungul verii trebuie sa facem o serie de lucrari de intretinere: plivirea buruienilor, udatul, aerisirea.

Solarul il putem pastra si pe perioada iernii. In acest caz recomandam ingroparea marginilor in pamant, pentru ca folia sa nu fie luata de vant si sa oferim legumelor rezistente la ger o protectie sigura impotriva ploii si a zapezii. 

Daca constructia solarului ni se pare prea complicata, putem sa intindem pur si simplu folia direct peste strat. Folia intinsa astfel trebuie fixata doar la margini. Spre deosebire de solar, folia intinsa in acest fel poate fi lasata doar pana la inceputul dezvoltarii plantutelor. Aceasta metoda este de un mare ajutor – grabeste incoltirea semintelor, dar in momentul in care creste temperatura si plantutele incep sa se dezvolte, folia trebuie indepartata. Este bine sa indepartam folia cand vremea de afara devine mai mohorata sau ploioasa, caci razele directe ale soarelui le pot afecta. Folia poate fi ulterior impaturita si folosita in primavara urmatoare. 

Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole