Cum alegem mobilierul si accesoriile pentru dormitor

Calitatea somnului iti influenteaza starea pe parcursul unei zile. Pentru asta ai nevoie de o amenajare armonioasa si functionala a dormitorului. Un ambient relaxant si echilibrat se contureaza cu ajutorul pieselor de mobilier potrivite, cu repartitia corecta a luminii si cu accesorii decorative atent alese.

Deschide Galeria

In mod obisnuit, un dormitor se compune din pat, noptiere, comoda, dulap sau dressing pentru haine. In functie de dimensiunile camerei, unele piese pot lipsi, cum ar fi noptierele sau comoda. Uneori se pot adauga o masuta de machiaj, o oglinda, poate un semineu (de obicei fals sau electric) sau chiar un mic birou. Insa, dintre toate acestea, patul este cel mai important.

Alege cu atentie cadrul, somiera si salteaua. Investeste in piese de calitate pentru ca ai nevoie ca acestea sa reziste mult timp si sa-ti ofere confortul de care ai nevoie noapte de noapte. Ca dimensiuni, patul ar trebui sa aiba lungimea celor care il folosesc plus inca cel putin 20 de cm. In mod normal, patul ocupa zona centrala a dormitorului. Cadrul ar trebui sa fie solid si stabil. Latimea unui pat pentru doua persoane poate varia intre 140 cm – in general pentru dormitoarele mici, 160 cm sau 180 cm se afla in zona confortabila, 180 de cm fiind una ideala pentru pat. In ambele parti ar trebui sa ramana aproximativ 70 de cm de spatiu liber. Si nu uita: un pat cu tablie tapitata va fi mai confortabil.

Daca iti doresti un plus de spatii pentru depozitare, poti opta pentru un model de pat cu sertare incorporate.

De cele mai multe ori, dulapul pentru haine se afla in dormitor. O solutie viabila este incadrarea patului cu mobilier, mai ales in dormitoarele mici. Pentru dulapurile de sine statatoare iti recomandam sa alegi usi glisante; sunt mai practice intr-un dormitor de dimensiuni reduse. Am detaliat subiectul despre dulapuri si dressinguri aici si aici. Inainte de a face orice achizitie, aloca timp pentru a cauta diferite surse, intreaba reprezentatii din magazinele de specialitate si cel mai important, testeaza salteaua si dulapurile pentru a fi sigur ca ceea ce vei alege ti se va potrivi.

Alege o paleta de culori calde, relaxante. Neutrele sunt o varianta excelenta pentru dormitor: alb, crem, bej, grej, griuri calde in tonuri deschise, iata cateva optiuni din care poti alege. Limiteaza-te la un spectru restrans de culori – maxim 3, pe care sa le punctezi apoi prin accente complementare. Daca iti doresti un plus de expresivitate, contureaza un perete-accent, de obicei cel din dreptul patului. Poti folosi o culoare mai intensa, poti sa aplici tapet sau stencil cu un imprimeu cuminte, potrivit cu atmosfera dormitorului.

Daca spatiul iti permite, poti insera un scaun sau un fotoliu confortabil pe care sa-l asezi in apropierea ferestrei. Adauga si un lampadar cu un abajur artistic sau o veioza si transforma acest mic colt in locul tau preferat de lectura.

In ceea ce priveste iluminatul, cea mai buna alegere pe timpul zilei ramane lumina naturala ce ar trebui sa patrunda din belsug in orice dormitor. Perdelele ar trebui sa fie albe, translucide pentru a filtra placut lumina. Pentru seara, mizeaza pe o combinatie de variante: cel general, situat in tavan, scafe cu spoturi, apoi veiozele de pe noptiere, benzi LED ce pot fi montate chiar si sub pat sau un lampadar. Lumina ar trebui sa fie in general calda, placuta, difuza pentru a favoriza relaxarea si o stare de bine si confort.

Adauga draperii dormitorului tau. Iti vor conferi o senzatie de intimitate si caldura, imbogatind textural decorul.

Nu uita de accesoriile decorative prin care vei contura personalitatea incaperii: tablouri, cuverturi si perne decorative, covorase moi si pufoase, blanite.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole