Cand amenajam baia apartamentului nostru, principalul obiectiv este sa o facem cat mai functionala avand elementele de baza unui astfel de spatiu: lavoar, vas de toaleta, cada de baie, intr-un decor cat mai neutru care sa fie pe placul membrilor familiei.
Daca am avea 2 sau mai multe bai la indemana, am putea privi amenajarea in functie de persoana sau persoanele care folosesc mai des baile respective. De exemplu, una din baile din casa ar putea fi baia domnului, amenajata pe masura dorintelor lui.
Cu siguranta, doamnele isi doresc o baie mai spatioasa, cu oglinda mare, cu o cada in care sa se rasfete la sfarsitul unei zile pline, cu spatii pentru a depozita diferitele si variatele produse de ingrijire si cosmetica.
Spre deosebire de cea a unei doamne, baia unui barbat se contureaza in jurul elementelor precum simplitate si eficienta. Spatiul de depozitare este redus la minimul obiectelor folosite zi de zi: periuta si pasta de dinti, un deodorant, spuma de ras si/sau aparat de ras. Ideal ar fi ca toate aceste produse sa poata fi depozitate pe o singura polita sau intr-un mic dulapior.
In locul unei cazi de baie (care ocupa mai mult spatiu), o cabina de dus este ideala pentru firea mai pragmatica a unui domn. Noile tipuri de cabine, cu scurgere direct in pardoseala si cu usi din sticla securizata se adapteaza foarte bine pentru o baie mica, cum de obicei se intampla sa fie cea de-a doua baie a unui apartament.
Alege un lavoar fara piedestal, eventual cu un spatiu mic de depozitare dedesubt. Astfel, domnul isi poate depozita aici toate cele de care are nevoie pentru propria ingrijire fara a le tine permanent intr-un loc vizibil. Astfel, poti mentine ordinea mai mult timp.
Lumina este importanta in orice baie. Baia domnului nu face exceptie. Atunci cand se barbiereste are nevoie de o lumina puternica care sa ofere confort ochilor si sa elimine umbrele. Dupa caz, se poate instala un iluminat de precizie in zona cabinei de dus, sub forma unor spoturi incastrate adecvate unui mediu umed (gasesti aici produse specifice).
Cat despre finisaje, baia unui domn pastreaza un ton neutru, usor mai sobru, gresie si faianta cu accente de gri sau chiar negru mat (in special pentru zona pardoselii). O varianta in tendinte care prinde bine in amenajarea bailor este cea a placilor ceramice care imita aspectul de piatra naturala. Se poate alege chiar si un blat din lemn ca suport pentru lavoar, un lemn cat mai brut, uleiat si tratat special pentru a rezista umezelii din baie. Este o varianta eleganta potrivita pentru o baie masculina.