Cum devii designer de interior?

De aproximativ 3 ani echipa PovesteaCasei.ro incearca sa iti prezinte zilnic surse de inspiratie pentru amenajarea casei tale. Fie ca vorbim de prezentarea unor amenajari reale sau de sfaturi utile pentru locuinta, ne inspiram la randul nostru de la designeri si arhitecti care au un cuvant de spus in acest domeniu si pe care dorim sa ii promovam la randul nostru.

Deschide Galeria

Interesul pentru design interior este intr-o crestere vadita, lucru pe care il observam si din mesajele venite pe pagina noastra de facebook. Si asa cum am promis intr-o serie de mesaje, astazi revenim cu raspunsul la intrebarea: Cum devin designer de interior, daca nu am terminat Facultatea de Arhitectura?

Raspunsul il construim impreuna cu arhitectii si designerii de la Atelierele ILBAH, care organizeaza periodic cursuri in domeniu. Diplomele obtinute sunt acreditate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, fiind recunoscute la nivel international.

Aceia dintre voi care doresc sa obtina o astfel de diploma, trebuie sa stie ca exista doua cursuri: unul pentru incepatori si unul pentru cei care vor sa se specializeze, ambele fiind tinute de profesori care sunt arhitecti cu experienta.

Cursul de initiere se intinde pe parcursul a zece saptamani, timp in care cursantii vor fi surprinsi si vor avea parte de sedinte demonstrative ale unor profesionisti in domeniu. De asemenea, vor participa la workshopurile, concursurile sau vizitele la showroomuri de specialitate. De exemplu, in cadrul ultimei serii, cursantii au vizitat si interactionat cu specialistii in vopseluri de la Culori si Idei si cu designerii de la showroom-ul de mobila Scavolini.

In cadrul cursul de design interior de initiere sunt abordate numeroase teme care fundamenteaza cunostintele teoretice si practice de design interior. O parte dintre ele sunt:

  • Notiuni despre psihologia clientului;
  • Stilurile decorative consacrate de dinainte de 1800 (de la Renastere si pana la Neoclasicism) si dupa;
  • Teoria culorilor si importanta lor in design;
  • Probleme de spatialitate;
  • Iluminarea si mobilarea;
  • Scara si proportii (releveu);

Cursul de specializare, se intinde pe parcursul a cinci luni si este format din doua stagii (a cate 10 saptamani). In cadrul acestor stagii cursantii asistati de profesori specializati, realizeaza proiecte variate, amenajari diferite prin diverse metode grafice, machete, mood-board-uri, atat in plan bidimensional cat si in perspective tri-dimensionale.

In cadrul acestor stagii de specializare va veti familiariza cu cele mai importante aspecte referitoare la amenajarea unui spatiu interior structurat pe diferite programe de arhitectura: amenajari de case de diferite tipologii, amenajari de birouri, amenajari de spatii publice diverse (showroom-uri, restaurant, cafenele etc.). Veti aprofunda atat elementele tehnice pe care le implica procesul de planificare si organizare a spatiilor, cat si considerentele de ordin artistic.

Ce se intampla dupa absolvirea acestor cursuri?

Am intrebat-o pe arh. Miruna Ardelean ce recomanda cursantilor dupa finalizarea acestor cursuri.

“Le recomand ca documentarea sa fie continua si sa nu lase pasiunea pentru ceea ce fac sa dispara. Sa caute esenta in toate lucrurile pe care le fac si sa fie responsabili si seriosi fata de clientii lor. Calatoria lor in lumea frumosului abia a inceput si depinde de ei sa o transforme in cea mai importanta experienta din viata lor.”

De asemnea, am intrebat-o pe Miruna ce insemna sa fii designer de interior? – “Noi ca designeri de interior suntem niste receptori care filtram totul cu sufletul, iar cand ajungem sa transmitem emotii inseamna ca scopul nostru creativ a fost atins. Cand exprimam un gest creativ trebuie sa avem in vedere finalitatea lui. Ceva ce transmite o emotie, ce transforma un spatiu de locuit intr-un spatiu de trait si iubit.”

Care este esenta cursurilor de design de interior din cadrul Atelierelor Ilbah? – “La cursurile mele invatam ce inseamna sa avem respect fata de ideile noastre si fata de toti cei cu care interactionam:  furnizori, colaboratori, clienti.”

In galeria de imagini veti putea descoperi proiectele unora dintre cursantii primului modul, cel de initiere in design interior. Randarile au fost generate folosind softul web roomstyler, iar spatiul de amenajat este unul real (o vila interbelica din Bucuresti).

Pentru mai multe informatii privind cursurile de design interior de la Atelierele ILBAH, puteti vizita site-ul lor aici sau le puteti scrie la adresa office@ateliereleilbah.ro. Iar in cazul in care doriti sa urmati unul dintre cursuri, nu uitati sa folositi codul de voucher povesteacasei, care va va aduce o reducere de 15% pentru plata integrala.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole