Chiar daca afara e ger, in casa poate sosi primavara. Pentru cresterea rasadurilor necesare gradinii de legume din anul urmator, avem nevoie de multa rabdare si o deosebita atentie.
Soiurile iubitoare de caldura se simt bine in micile crese improvizate pe pervazul ferestrei, unde sunt protejate de vant si scaldate in razele soarelui. Pe pervazul ferestrei putem cultiva mai multe feluri de legume: rosii, dovlecei, ardei, castraveti, busuioc.
Mai intai trebuie sa pregatim vasul pentru semanat. Este important sa alegem vasul potrivit: ghivece, vase din lut sau orice vas de bucatarie pe care nu-l mai folosim. Singurele conditii sunt acelea de a-l putea umple cu cel putin 2,5 cm de pamant si de a avea dedesubt gauri care sa asigure scurgerea surplusului de apa.
Daca vrem sa semanam seminte de dimensiuni mari, bucata cu bucata (cum ar fi cele de castraveti sau dovlecei) putem folosi si vase si tavi din turba presata. In acestea putem cultiva mai multe rasaduri separate totusi una de alta. Deoarece in fiecare adancitura semanam doar una sau doua seminte, rasadurile au de la bun inceput destul loc pentru dezvoltare. Aceste vase le putem inlocui si cu cofraje de oua: hartia absoarbe bine apa si astfel se rezolva si problema drenajului. La orice tip de vas, trebuie sa asiguram o scurgere pentru surplusul de apa. Sa obturam orificiul de la baza cu un ciob dintr-un ghiveci de lut spart. Astfel, orificiul sigur nu se infunda si surplusul de apa se scurge direct afara. Peste bucata de ciob de pe fundul vasului se asterne un strat de nisip. In vasele plate, stratul acesta de drenaj nu trebuie sa fie mai gros de 0,5 cm, dar in vasele mai inalte poate fi chair si de 2 cm. Pentru ca rasadul sa nu se usuce pana la incoltirea semintelor, vom acoperi vasele cu sticla sau folie. In momentul in care apar primele frunzulite, trebuie sa descoperim vasul.
In cresterea si dezvoltarea mai rapida a legumei, un rol important il are si calitatea solului. Amestecul de sol pe care il gasim in magazinele de specialitate nu este cel mai adecvat, de aceea e bine sa preparam noi pamantul necesar. Astfel, amestecam doua treimi de compost cu o treime de nisip curat, la care se adauga putin pamant de frunze. Cu aceasta compozitie umplem vasul, in asa fel incat in partea superioara a acestuia sa ramana un spatiu de minim 1 cm neocupat cu amestec de pamant care serveste la mentinerea apei in timpul udarilor. Mai departe, trebuie sa tasam cu grija pamantul, iar la final sa-l udam cu o stropitoare fina.
Sa fim atenti la semanat, cea mai intalnita greseala fiind semanatul prea des. Semintele foarte marunte le vom semana la suprafata solului de pe varful unui cutit. Semintele mai mari, le lasam o noapte la umectat inainte de semanat. In acest timp, coaja lor se inmoaie. Semintele rosiei si ardeiului le semanam tot bucata cu bucata. Dupa semanat, se acopera semintele cu un strat subtire de sol, se taseaza usor toata suprafata, iar la final se uda cu o stropitoare fina.
Vasele astfel pregatite, se aseaza la un loc calduros si luminos. Trebuie evitate ferestrele orientate spre sud, daca este posibil sa folosim pervazurile ferestrelor orientate spre est sau vest, unde putem sa estompam prin umbrire razele puternice ale soarelui.
Solul din vas trebuie sa-l mentinem permanent umed, dar sa nu exageram cu udatul, apa care stagneaza putand fi la fel de daunatoare ca si uscarea solului. Rasadurile trebuie aerisite zilnic, trebuie sa le descoperim pentru o perioada, dar cu atentie pentru a nu fi atinse de curentii de aer rece. Plantulete tinere sunt foarte sensibile la curentii de aer.
Articol publicat in cartea Gradina de legume, Editura Casa