Cum ingrijim si mentinem curat acvariul cu pesti

Iubitorii de pesti stiu foarte bine ca acestia nu dau batai mari de cap cand vine vorba de curatenie sau ingrijire, cum o fac alte animale de companie. Chiar si asa, trebuie sa avem grija sa le oferim un mediu propice de trai, iar pentru asta este necesar sa tinem cont de anumite indicatii si reguli cu privire la ingrijirea acvariilor.

Deschide Galeria

In afara de multimile de variante de design si decoruri sofisticate pentru acvarii, exista tot atatea ustensile si aparate care sa ne ajute sa le ingrijim si sa le mentinem curate.

Un adevarat iubitor de pesti ar trebui sa aiba toate instrumentele si elementele necesare precum: aspirator special pentru acvarii, lama, solutie speciala pentru curatat peretii acvariului, aspirator pentru substrat, galeti, incalzitor cu termostat, filtru, pompa, sistem de iluminare si un acvariu mai mic de tranzitie (pentru momentul cand schimbam apa din acvariul constant).

Cand si cum schimbam apa din acvariu si cum il curatam?

Poate nu toata lumea stie, dar apa din acvariul cu pesti nu ar trebui sa fie niciodata schimbata in totalitate, pentru ca astfel se altereaza climatul cu care acestia sunt obisnuiti si risti sa ii stresezi prea tare.

In general se goleste cam un sfert din totalitea apei (intre 10% si 20% din cantitate), o data pe saptamana.

Scoate obiectele decorative, muta pestii in acvariul de tranzitie (pe care l-ai umplut in prealabil cu apa din acvariul permanent), dupa care cu ajutorul unui furtun vei scoate o parte din apa, in galetile pregatite.

Cu ajutorul unui aspirator special, extrage toata mizeria depusa pe fundul acvariului, dupa care vei spala peretii interiori cu o carpa curate, pe care o vei inmuia intr-o solutie speciala. Decoratiunile se spala cu apa rece, fara produse chimice.

Pentru zonele in care s-a depus mai multa mizerie, poti folosi putin amoniac, pe care il vei lasa sa actioneze timp de aproximativ doua ore, dupa care speli cu apa rece. De asemenea, o lama speciala te poate ajuta sa indepartezi murdaria depusa.

De retinut faptul ca filtrul se curata chiar inainte de a pune pestii inapoi in acvariu.

Mentinerea cat mai curata a apei, in timpul saptamanii, se face cu ajutorul unor pompe si filtre speciale, in functie de marimea acvariului tau.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole