Intr-un ritm de viata tot mai alert, cu greu ne gasim timpul de a ne bucura de placerea gatitului si mai ales de aceea de a lua masa impreuna cu familia. Conceptul de dining vine din cultura occidentala si se refera la acel spatiu din casa dedicat meselor de peste zi. Acesta poate fi amplasat in continuarea bucatariei,ca o camera de sine statatoare sau in aceeasi incapere, daca vorbim de un open space. In acest caz, el este delimitat vizual de bucatarie printr-un mini bar sau o insula de bucatarie.
In casele romanilor, limitate ca spatiu, conceptul de dining este unul relativ, motivul principal fiind imposibilitatea unei amenajari propriu-zise. Diningul a fost mai degraba integrat in spatiul camerei de zi doar in momentele festive, cand familia sau musafirii se adunau la masa pentru a sarbatori diferite evenimente. De cele mai multe ori, familia traditionala ia masa in bucatarie, din motive practice.
In mediul urban, structura apartamentelor impune o readaptare la nivelul conceptului de amenajare a unei zone speciale pentru dining. Persoanele dinamice, mereu in miscare, simt nevoia sa puna accentul pe acele elemente din decor care au legatura cu domeniile in care activeaza, pasiunile si mai ales stilul de viata. Pentru o persoana care sta foarte putin timp acasa si alege sa manance in oras, crearea unui spatiu pentru dining nu este o prioritate.
Tendintele ne arata ca, pentru a face fata spatiilor mici din zonele citadine, bucataria devine ea insasi un dining. Camerele cu dublu rol vin ca o solutie de adaptare. Tocmai de aceea, bucataria este atat un spatiu pentru gatit, cat si unul pentru luarea mesei sau socializat cu familia la sfarsit de zi.
Bucatariile mici permit integrarea unei mese cu dificultate, astfel ca e necesara regandirea intregului concept. Piesele multifunctionale devin, in acest caz, foarte importante prin prisma utilizarii lor in mai multe directii. Astfel, masa se poate reduce doar la un blat fixat in dreptul ferestrei sau dimensiunile si forma mesei se pot customiza astfel incat sa se potriveasca cu spatiul existent. Mesele rabatabile, extensibile sau chiar cele suspendate sunt la randul lor idei practice pentru spatiile mici, indiferent ca sunt montate in bucatarie, in living sau intr-un open space. In acest caz, recomandarea specialistilor este de a alege un model rotund pentru a castiga din spatiul atat de pretios.
Un alt aspect care conteaza este forma bucatariei. Patrata sau dreptunghiulara, ea va dicta tipul de masa si scaune pe care le veti integra. Asezand o masa la perete cu doua scaune si doua taburete, veti crea usor loc pentru patru persoane. Daca prietenii sau rudele vin des in vizita atunci e bine sa va ganditi daca masa din bucatarie va putea fi folosita si in sufragerie, aranjata corespunzator unor astfel de momente. O alta varianta este utilizarea unei mese pliabile.
Optiunile privind amenajarea locuintei difera in functie de preferinte si stil de viata. Indiferent de alegeri, nu uitati sa pastrati intotdeauna proportiile si mai ales simtul practic.